Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Merkel: Az iszlám Németország része

2018.03.21. 14:34 Módosítva: 2018-03-21 15:48:04

A Németországban élő nagyjából 4,5 millió muzulmán vallású ember révén az iszlám Németország részévé vált – jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Az új kormány programját ismertető beszédében hangsúlyozta: vitán felül áll, hogy Németországot történelmileg a kereszténység és a zsidóság formálta, de az is igaz, hogy az országban élő muszlimok vallása is az ország része. 

Sokan nehezen barátkoznak meg ezzel a gondolattal, és minden joguk megvan ahhoz, hogy elutasítsák, a kormánynak viszont nemcsak vitákat kell folytatnia, hanem cselekednie is kell, méghozzá a társadalmi összetartás erősítésének céljával

– mondta Angela Merkel, kiemelve, hogy új, állami ellenőrzés alatt álló rendszert kell kidolgozni a muszlim papok képzésére, mert a korábbi megoldás, a "vendégmunkás imámok modellje" nem megfelelő a 21. században. Aláhúzta, hogy németországi muzulmánok döntő többsége elutasítja a szélsőségeket és az iszlamista terrorizmust.

Az MTI beszámolója szerint a kancellár beszélt a menekültválság politikai következményeiről is.

"Mély megosztottságot idézett elő a menekültválság a német társadalomban, amely azonban büszke lehet a válság kezelésében elért eredményekre" – mondta. A "humanitárius rendkívüli helyzet" miatt a kiemelkedően jó gazdasági helyzet ellenére is megjelent Németországban az aggodalom az állam működőképességével kapcsolatban. Arról is beszélt, hogy a menekültek között terroristák is voltak, és a válság a felszínre hozta és felerősítette a társadalmi integráció ügye körül korábban kialakult feszültségeket.

Ezek az egykori Nyugat-Németországba a hatvanas években megindult bevándorlás révén alakultak ki – mondta Merkel, aláhúzva, hogy a bevándorlók és gyermekeik ugyan hozzájárulnak az ország jólétéhez, de "kifejlődtek párhuzamos társadalmak" is, és az országban jogcím nélkül tartózkodó emberek "bűnözői struktúrákat" is létrehoztak.

A 2015-ös helyzet nem ismétlődhet meg

– szögezte le Angela Merkel, majd hat pontban összefoglalta új kormánya terveit.

  1. Líbiával is olyan megállapodást kell kötnie az EU-nak, mint Törökországgal, hogy Líbiából se jöjjenek Európába.
  2. Támogatni kell az ENSZ menekülteket segítő programjait. A kancellár itt is kiemelte, hogy helyben, nem Európában kell segíteni a menekülteket.
  3. Meg kell szüntetni a menekülés okait. A német kormány a szíriai Afrín és Kelet-Gúta térségében kibontakozott fejlemények miatt a lehető legélesebben elítéli Moszkva és Ankara szíriai tevékenységét, és Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét.
  4. Meg kell védeni az EU külső határait. Merkel kiemelte, hogy Németországban is történtek terrortámadások, amelyeket a menekültek között beszivárgott iszlamisták követtek el.
  5. A menekültügyi rendszer hatékonyságát új típusú befogadóközpontok kialakításával kell erősíteni, és lehetőleg júniusig meg kell állapodni az új EU-s menekültügyi rendszerről. Hangsúlyozta, hogy a védelemre nem szoruló menedékkérőknek vissza kell térniük hazájukba.
  6. A védelemre szoruló, németországi maradásra jogosult menekültek beilleszkedését támogatni kell, ebben a legfontosabb a nyelv elsajátítása, a gyermekek oktatása és a munkavállalás.

Hozzászólna? Az Index Facebook-oldalán kommentelheti ezt a hírt is.