Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ficónak vége, megvan az új szlovák miniszterelnök

2018.03.22. 10:54

Kinevezte az új szlovák miniszterelnököt, Peter Pellegrinit Andrej Kiska államfő. A szlovák elnök ezt követően sorra kinevezi a megújult összetételű kabinet többi tagját is – írja az MTI.

Peter Pellegrinit a múlt héten jelölte az új kormány élére a hárompárti koalíciót vezető Smer. Robert Fico az oknyomozó újságíró, Jan Kuciak és barátnője meggyilkolásába bukott bele.

Az új szlovák kormány névsora, amelyben Robert Fico kabinetjéhez képest a miniszterelnök személyén túl négy poszton történt változás, kedden vált véglegessé.

Kiska egy nappal korábban még nem volt hajlandó kinevezni Pellegrinit, mert az eredetileg a belügyi posztra jelölt vállalkozó közeli barátja volt Robert Kalináknak, a gyilkossági nyomozás kapcsán fő felelősnek tekintett előző belügyminiszternek, és Kiska nem látta biztosítottnak, hogy a nyomozás valóban független lehet. A most felálló Pellegrini-kormány belügyminisztere végül Tomáš Drucker, az eddigi egészségügy-miniszter lesz, szintén a Smerből.

A koalícióban maradó Most-Híd is jelöl egy új minisztert: Gál Gábor az igazságügyi tárcát fogja vezetni. Gál némi meglepetésre lett miniszter, miután az előző miniszter szlovák nemzetiségű jobbkeze nem vállalta el a miniszteri posztot. Gál Gábor idáig a Híd frakcióvezetője volt. Korábban ügyvédként ő védte először Malina Hedviget, de a felkérését követő napon rögtön visszamondta Malina képviseletét.