Árpád
-2 °C
3 °C

Újabb volt dél-koreai elnököt tartóztatnak le

2018.03.22. 18:17

Letartóztatási parancsot adott ki egy dél-koreai bíróság korrupció gyanúja miatt Ri Mjongbak volt államfő ellen. Ri a negyedik olyan dél-koreai elnök, aki börtönbe kerülhet. A szöuli központi kerületi bíróság döntése azt jelenti, hogy a rendőrség bármelyik pillanatban elfoghatja a volt elnököt, és húsz napi vizsgálati fogságban tarthatja, mielőtt megfogalmazzák a hivatalos vádat ellene.

000 12Z8TD
Fotó: Kim Hong-Ji

Az ügyészség azzal gyanúsítja Rit, hogy tízmillió dollárnyi kenőpénzt fogadott el különféle intézményektől és gazdasági csoportoktól, ezen felül sikkasztott saját költségvetéséből, és adócsalást is elkövetett. Ri tagadja, hogy bűncselekményeket követett volna el, és azt állítja, hogy személyes ügyek miatt akarnak leszámolni vele.

Ri esete előtt egy évvel Pak Gunhje elnök kényszerült lemondani és került börtönbe egy másik korrupciós ügy miatt. Erre a sorsra jutott két másik korábbi dél-koreai államfő: Cson Tuhvan és Ro Tevu is, írja az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?