Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Házkutatást tartanak a botrányba került Cambridge Analyticánál

2018.03.23. 22:25

Házkutatás kezdődött péntek este a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég londoni központjában - írja az MTI. Elizabeth Denham brit információs kormánybiztos négy napja beszélt először arról, hogy házkutatást fognak tartani a cégnél, amire az engedélyt a londoni felsőbíróság péntek este adta ki, így legalább 18 rendőr szállta meg a cég központi irodáját az esti órákban. 

A hatóságok azt próbálják kideríteni, hogy a Cambridge Analytica gyűjtött-e felhatalmazás nélkül személyes adatokat a Facebook közösségi portálról. A vád szerint ugyanis a cég 2014-ben megszervezett egy kvízjátékot a Facebookon, azzal a meghirdetett céllal, hogy a résztvevők elemzést kapnak tipikus személyiségjegyeikről. A játékban 270 ezer Facebook felhasználó vett részt, és az ő ismerőseik elérésével fért hozzá a cég az összesen 50 millió, zömmel amerikai Facebook-profil tulajdonosának adataihoz, tudtuk és beleegyezésük nélkül.

A vád szerint a cég ezután vette célba az amerikai választókat politikai beállítottság alapján, így a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban személyre szabott üzenetekkel próbálta befolyásolni őket, tudtuk nélkül. A szóbeszédet végül a Channel 4 leleplező videója erősítette meg, amióta folyamatosan dagad a botrány. A cég Sri Lanka-i üzletembernek álcázott riportere rejtett kamerájával felvette, amint Alexander Nix, a Cambridge Analytica - állásából azóta felfüggesztett - vezérigazgatója elmondja, hogy cége milyen lejárató kampányokkal tud hitelteleníteni politikai riválisokat. Magyarázkodásra kényszerült többek között a Facebook alapító Mark Zuckerberg is, miután a botrányt követően cége 60 milliárd dollárt vesztett értékéből két nap alatt. 

A brit sajtó szerint a cég a fenti módszerrel próbálta befolyásolni a Brexitről 2016-ban tartott, a kilépést pártolók szűk győzelmével végződött népszavazást is.