Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hétezer embert evakuálnak Kelet-Gútából

2018.03.23. 17:50
Csaknem 7000 embert fognak evakuálni kelet-gútai településekről, legalábbis ebben állapodtak meg egymással a szíriai hatóságok és egy iszlamista lázadócsoport - jelentette pénteken a szíriai állami televízió.

A megállapodás csaknem hétezer ember – felkelők és családtagjaik – átszállítását írja elő a Fajlak ar-Rahmán iszlamista csoport uralta Zamálka, Arbín és Ain-Terma településekről a szintén lázadók ellenőrzése alatt lévő Idlíb északnyugat-szíriai tartomány azonos nevű székhelyére, írja az MTI. Az egyezményben foglaltak az említett települések közvetlen szomszédságában található Dzsúbar kelet-damaszkuszi negyedre is kiterjednek.

Az állami televízió szerint az evakuálás szombat reggel kezdődik.

A szíriai belháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) korábban jelentette, hogy a Fajlak ar-Rahmán ezelőtt egy csütörtök éjjel kezdődő tűzszünetről állapodott meg. Az iszlamista csoport szóvivőjén keresztül megerősítette: a világszervezet közvetítésével sikerült kialkudniuk a tűzszünetet a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató orosz erőkkel, hogy véget vessenek a civil lakosság további szenvedéseinek. 

Hasonló egyezményt kötött a héten a szíriai kormányerőkkel egy másik lázadószervezet, az Ahrár as-Sám. Ez utóbbi egyezmény 1500 harcos és 6000 civil evakuálását írja elő a szintén kelet-gútai Harasztá városából Idlíb tartományba. A szíriai állami televízió korábbi beszámolója szerint közülük 1580 embert, köztük 413 lázadó harcost már evakuáltak.

Az OSDH információi szerint a rezsim és a vele szövetséges erők Kelet-Gúta legalább 80 százalékát ellenőrzésük alá vonták a térség ostromának február 18-i kezdete óta. 

Az OSDH egyik legfrissebb összesítése alapján csaknem 1600 civil, köztük 327 gyerek és 197 nő lelte halálát, és több mint 5400 civil sebesült meg a szíriai kormányerők és szövetségeseik támadásaiban Kelet-Gútában február 18. óta.