Szilvia
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kurz: Akkor is csökkentjük a támogatást, ha EU-s eljárás indul ellenünk

2018.03.23. 12:28

Ragaszkodik a nem Ausztriában élő gyerekek után fizetett családtámogatási járulékok csökkentéséhez az osztrák kormány, még akkor is, ha az esetleg kötelezettségszegési eljárást vonhat maga után Brüsszellel szemben - írta meg az MTI a Sebastian Kurz osztrák kancellárral megjelent pénteki interjú alapján.

"Ha panaszt tesznek emiatt Ausztriával szemben, tudomásul vesszük, de nem fog minket eltéríteni a kijelölt útról" - fogalmazott Kurz. "Amit teszünk, az teljesen jogos. Erre feltétlen szükség van, mert Ausztria több száz millió eurót utal át családtámogatás címén külföldre, és ez nem igazságos, mert a megélhetési költségek sokkal alacsonyabbak Romániában és más országokban, mint Ausztriában. Úgy lenne méltányos, ha a kifizetéseket az ottani színvonalhoz igazítanánk" - mondta.

Az intézkedést Ausztria 2019 januárjától tervezi bevezetni.

A bevándorlóknak nem jut majd annyi támogatás

Sebastian Kurz a kormány előtt álló legfontosabb feladatok közül kiemelte a társadalombiztosítási rendszer reformját. A kormány igazságosabb rendszert akar kialakítani, amiben például azok az emberek, akik még nem fizettek soha tb-hozzájárulást - vagyis akik bevándorlóként épp csak megérkeztek Ausztriába -, nem kapnának olyan szintű ellátást, mint olyasvalaki, aki már régóta az országban dolgozik és sokat fizetett be a közös kasszába.

A kormány továbbá már előkészületeket tett a menedékjog szigorítására is annak érdekében, hogy tovább tudják csökkenteni az Ausztriába érkező illegális bevándorlók számát. A cél, hogy a hatóságoknak több lehetőségük legyen megállítani az Ausztriába irányuló illegális bevándorlást, illetve gyorsabban kitoloncolni a már törvénytelenül az országban tartózkodókat. Az osztrák kancellár megjegyezte: Ausztria már most sem olyan vonzó az illegális bevándorlók számára, mint korábban.