16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Levelet írt Putyinnak a megmérgezett orosz kém

2018.03.24. 14:07

A pár hete idegméreggel megmérgezett és kis híján meggyilkolt volt orosz kettős ügynök, Szergej Szkripal egy barátja szerint levélben kérte Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, hogy kegyelmezzen meg neki azért, mert egy külföldi titkosszolgálatnak kémkedett Oroszország ellen - írja a brit Telegraph. Szkripal azért kérte az elnöki kegyelmet, hogy visszatérhessen a hazájába és meglátogathassa az ott lévő édesanyját és testvérét. 

Minderről egy bizonyos Vlagyimir Tyimoskov számolt be a brit lapnak, aki állítása szerint gyerekkora óta ismeri a megmérgezett kémet. Tyimoskov azt mondja, Szkripal 2012-ben hívta föl egyszer telefonon Londonból, akkor beszélt arról, hogy kegyelmet kért az orosz elnöktől. 

Szergej Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredese volt a 90-es években, de közben a brit hírszerzésnek, az MI6-nek kémkedett, több Európában beépült fedett ügynökök személyazonosságát ais kiadva a briteknek. Emiatt Oroszországban el is ítélték, 2006-ban 15 éves börtönbüntetést kapott. Ebből viszont csak négy évet ült le, 2010-ben ugyanis egy fogolycsere részeként nyugatra jöhetett, azóta Nagy-Britanniában él a lányával. 

Szkripalt és lányát, Juliát március negyedikén egy oroszok által kifejlesztett idegméreggel megmérgezték a támadásba kis híján bele is haltak. A támadást a brit kormány Putyin kormányához köti, a britek mellett pedig kiállt a német, a francia és az amerikai kormány is. Az orosz kormány mindent tagad, a két állam pedig gyakorlatilag megszakította a diplomáciai kapcsolatokat, hazaküldve 23-23 diplomatát. 

Egyszer már gyilkoltak ezzel az idegméreggel

Bár az orosz kormány tagadja, hogy egyáltalán létezne a Novicsok nevű, szovjet fejlesztésű idegméreg, amellyel állítólag Szkripalt és lányát megtámadták, egy, a Guardiannek nyilatkozó orosz tudós szerint nemcsak létezik ez a méreg, de már gyilkoltak is vele.

A szovjet vegyifegyver-fejlesztésekben részt vett Vlagyimir Uglev szerint 1995-ben egy orosz bankárt és a titkárnőjét is ezzel a méreggel ölték meg. Az üzletembernek állítólag a telefonjára tettek a méregből. Uglev azt mondta a 95-ös gyilkosság miatt le is tartóztatták az általa vezetett állami labor egyik munkatársát, aki beismerte, hogy eladott egy kicsit az ott fejlesztett mérgekből.  • Hírek
  • Hírek