Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kim Dzsongun váratlanul Kínába utazott

2018.03.26. 19:44

Kim Dzsongun  váratlanul Pekingbe utazott, írja három forrásra hivatkozva a Bloomberg. Az észak-koreai diktátornak ez az első nemzetközi útja azóta, hogy 2011-ben átvette a hatalmat elhunyt apjától, Kim Dzsongiltől. 

Hogy meddig marad és pontosan mit csinál Kim Dzsongun a kínai fővárosban, azt nem tudni. Egy darabig az utazás módja sem volt világos, de utána a japán Nippon tv felvételt közölt arról a 21 kocsiból álló különvonatról, mellyel Kim apja, Kim Dzsongil 2011-ben Pekingbe érkezett. A zöld alapon sárga csíkozású szerelvényen azonban egyes, az MTI által kedd hajnalban ismertetett dél-koreai források szerint valójában nem is a diktátor, hanem annak húga, Kim Jodzsong utazott Pekingbe. Kim Jodzsong az északi diplomácia legaktívabb szereplője:

  • februárban az észak-koreai küldöttség tagjaként ott volt a phjongcshangi téli olimpián;
  • majd tárgyalt Szöulban a dél-koreai államfővel, akinek átadta bátyja üzenetét a koreai csúcstalálkozó megrendezéséről;
  • néhány napra rá részt vett a Phenjanba látogató szöuli küldöttséggel folytatott tárgyalásokon, ahol Kim Dzsongun kifejezte szándékát, hogy tárgyalna az Egyesült Államokkal a Koreai-félsziget atommentesítéséről, és találkozna Donald Trumppal is.

Kim Dzsongun (vagyis akkor lehet, hogy Kim Jodzsong) kínai útja a Bloomberg szerint összefüggésben lehet azzal, hogy Donald Trump amerikai elnök váratlanul bejelentette, kész tárgyalni az észak-koreai vezetővel. A tárgyalásra májusban kerül majd sor Dél-Koreában. 

Kína már évtizedek óta Észak-Korea legnagyobb gazdasági és politikai támogatója, a két ország viszonya azonban az elmúlt időben megromlott, Kína például támogatta az Észak-Korea rakétaprogramja miatt kivetett legutóbbi ENSZ szankciókat.