Bizalmat szavazott az új kormánynak a szlovák parlament

2018.03.26. 23:50

Két napon át tartó, indulatos és vulgáris felszólalásokkal tarkított vita után bizalmat szavazott hétfőn este a pozsonyi törvényhozás a hatalmon lévő szlovák koalíció új összetételű kormányának - írja az MTI. 

Az új szlovák kormány 81 igen vokssal, 61 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett kapott bizalmat a 150 fős pozsonyi törvényhozásban. Az új kormánynak - a várakozásoknak megfelelően - nem szavazott bizalmat a parlamenti ellenzék két legnagyobb pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű csoportosulás, továbbá a Család vagyunk nevet viselő ellenzéki párt sem.

A szavazás eredménye gyakorlatilag előre biztos volt, a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Most-Híd alkotta hármas kormánykoalíció ugyanis már a múlt héten bemutatta az államfőnek azokat a képviselői aláírásokat, amelyekkel bizonyították, hogy az akkor még alakulóban lévő kabinet bizalmat kap majd a parlamentben. Ennek ellenére két teljes napon át tartott a törvényhozás vitája a korábbihoz képest érdemi változtatásokat nem tartalmazó kormányprogramról, de leginkább az ahhoz nem kötődő, az SaS és az OLaNO által felhozott különböző bel- és külpolitikai témákról.

Peter Pellegrini miniszterelnök, akit kormányával együttmúlt hét csütörtökön nevezett ki Andrej Kiska államfő, a kormányprogram előterjesztésekor elmondott beszédében elődjéről azt mondta,  Robert Fico háromszoros kormányfőként olyan nyomot hagyott a szlovák politikában, mint előtte még senki, és a továbbiakban is, az Irány elnökeként hozzájárul majd a politikai alakításához.

Az új kormányfő beszédében üzent Andrej Kiskának is, megköszönve neki, hogy államfőként tiszteletben tartotta a parlamenti demokrácia alapelveit és "nem engedett azoknak a media- és politikai nyomásoknak, amelyek a parlamenti rendszer elnöki rendszerré történő megváltoztatását célozták." Ezzel Pellegrini arra tett utalást, hogy Kiska első nekifutásra még megtagadta az elé terjesztett kabinet kinevezését, amivel kapcsolatban felmerült, hogy volt-e joga megtagadni a parlamenti többséggel rendelkező koalíció által jelölt kabinet kinevezését.

Robert Fico és kormánya azután mondott le, hogy a kormányközeli emberek és az olasz maffiához köthető személyek kapcsolatát feltáró cikken dolgozó Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát meggyilkolták. A gyilkosságot óriási tüntetések követték, amelyeken az emberek Fico lemondását és új választás kiírását követelték.   • Tippek
  • Bankszámla