Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Autópályákat foglaltak el a dühös katalánok

2018.03.27. 13:35

Több fontos közút forgalmát leblokkolták a katalán függetlenségi politikusok szabadon engedéséért tüntetők Katalóniában kedden, írja az MTI. A Köztársaság Védelmi Bizottságok elnevezésű radikális szervezet felhívására összegyűlt tiltakozók két fontos autópálya, az AP-7 és az A-2, továbbá az N-340-as autóút forgalmát akadályozzák kora reggel óta.

A hatóságok a tüntetések miatt ezekről az útszakaszokról elterelték a forgalmat, és a beszámolók szerint az AP-7-es sztrádán megkezdték az előre be nem jelentett tiltakozó akció felszámolását. Délelőtt néhány órán át Barcelona belvárosában is többtucatnyi tüntető akadályozta az autóközlekedést két fontos sugárúton.

Katalóniában péntek óta mindennaposak a különböző utcai megmozdulások. A spanyol legfelsőbb bíróság aznap döntött úgy, hogy vádat emel 25 katalán függetlenségi politikus ellen különböző bűncselekmények miatt. Közülük 13 katalán vezetőnek lázadás miatt bíróság elé állnia a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával összefüggésben.

A tiltakozó akciókat tovább tüzelte, hogy az újból kiadott európai elfogatóparancs alapján vasárnap a német hatóságok őrizetbe vették Carles Puigdemont volt katalán elnököt, és megkezdték a kiadatási eljárás lefolytatását, amelyben leghamarabb húsvét után várható döntés.