Árpád
-2 °C
4 °C

Autópályákat foglaltak el a dühös katalánok

2018.03.27. 13:35

Több fontos közút forgalmát leblokkolták a katalán függetlenségi politikusok szabadon engedéséért tüntetők Katalóniában kedden, írja az MTI. A Köztársaság Védelmi Bizottságok elnevezésű radikális szervezet felhívására összegyűlt tiltakozók két fontos autópálya, az AP-7 és az A-2, továbbá az N-340-as autóút forgalmát akadályozzák kora reggel óta.

A hatóságok a tüntetések miatt ezekről az útszakaszokról elterelték a forgalmat, és a beszámolók szerint az AP-7-es sztrádán megkezdték az előre be nem jelentett tiltakozó akció felszámolását. Délelőtt néhány órán át Barcelona belvárosában is többtucatnyi tüntető akadályozta az autóközlekedést két fontos sugárúton.

Katalóniában péntek óta mindennaposak a különböző utcai megmozdulások. A spanyol legfelsőbb bíróság aznap döntött úgy, hogy vádat emel 25 katalán függetlenségi politikus ellen különböző bűncselekmények miatt. Közülük 13 katalán vezetőnek lázadás miatt bíróság elé állnia a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával összefüggésben.

A tiltakozó akciókat tovább tüzelte, hogy az újból kiadott európai elfogatóparancs alapján vasárnap a német hatóságok őrizetbe vették Carles Puigdemont volt katalán elnököt, és megkezdték a kiadatási eljárás lefolytatását, amelyben leghamarabb húsvét után várható döntés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?