Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kemerovói tűzvész: nagyon megugrott a halottak száma

2018.03.28. 11:03

76-ra nőtt a vasárnapi kemerovói tűzvész halálos áldozatainak száma – írta a Newsru.com. Az oroszországi tragédia miatt szerdán nemzeti gyászt tartanak. Közben egyre több részlet derül ki a áldozatok hozzátartozóitól, egyértelművé téve, hogy a tűz kitörése után sokkal több embert lehetett volna megmenteni. A hatóságoknak nem hisznek az áldozatok rokonai, szerintük sokkal többen – akár több százan – veszthették életüket a tűzben, amely Vlagyimir Putyin egyik legkomolyabb belföldi válsághelyzetét is okozhatja.

A dél-szibériai város és a megye vezetése kedden még reflexből ellenzéki píárnak minősítette a megyei hivatal előtti többezres tüntetést, ahol később végül térden állva kért bocsánatot a kormányzó helyettese a lekezelő hozzáállás miatt különösen feldühített hozzátartozóktól – írta az Rbc.ru. A tömeg a városba érkezett Vlagyimir Putyintól követelt válaszokat, de sem az elnök, sem a vélhetően lemondatását váró kormányzó nem jelent meg a tüntetők előtt.

Csak azért sem nyitották ki a termet

A tragédiában 27 gyerek vesztette életét. Velük együtt az áldozatok többsége a negyedik szinten lévő moziteremben halt meg, mert az ajtókat kívülről bezárták és a tűz kitörése után sem nyitották ki.

„Három perc alatt ott voltam a bevásárlóközpontban, felrohantam a negyedikre, könyörögtem, hogy nyissák ki a mozitermet, de erősködtek, hogy nincs ott senki” – mondta el egy nagymama, aki egy ideig még beszélt is telefonon a lányával, aki három gyermekével együtt halt meg a teremben.

Alekszandr is három 5, 7, 11 éves gyerekeit vesztette el a tűzben. Az édesapa az első szinten várta a mozi végét, amikor nagyobbik lánya telefonált neki, hogy fulladoznak a füsttől. Felrohant, de útközben csaknem elájult az égő műanyag borítás füstjétől. Visszament az elsőre, hogy tűzoltókat hívjon magával. „Három percbe telt, b..., három percbe, amíg felvették a maszkjaikat, és végre bementek az épületbe”  – mondta a férfi, aki végül hiába kísérte a tűzoltókat, azok mégsem mentek fel a teremig, mert valaki szólt, hogy a központi lépcső is ég. „Mondtam, hogy legalább adjanak egy maszkot, megyek tovább, de azt mondák, az szabálytalanság volna” – mondta az édesapa.

A mentési munkálatok az épületen kívüliek esetében is szervezetlenül zajlottak: többen 40 percen át a tetőre menekülve várakoztak, attól tartva, hogy a födém bármelyik pillanatban beomolhat. Végül létrával mentették le őket. Létrából is hiány volt, többen ezért kényszerültek arra, hogy kiugorjanak a 3-4. szintről. Így tett egy tizenegy éves fiú is, aki szüleit és húgát vesztette el. Az életveszélyes sérüléseket szenvedett fiú állapota az orvosok szerint sokat javult.

A hatóságokkal szembeni bizalmatlanságot növeli, hogy az áldozatok hozzátartozóival titoktartási nyilatkozatot írattak alá az azonosítás előtt – megsértése esetén a holttest kiadásának megtagadásával fenyegetve. Ennélfogva sokakban erős a gyanú, hogy sokkal többen halhattak meg a bevásárlóközpontban, elsősorban a moziteremben. A keddi tüntetésen aktivisták információt gyűjtöttek arról, mennyi eltűnt lehet: a 86-os lista szerdán 77-re szűkült – ez azonban nem jelenti, hogy ők valóban az áldozatok között vannak. A hatóságok szerint nincsenek már számontartva olyanok, akik gyaníthatóan a tűzvész idején tűntek el. A civilek azonban a megye árvaházait is körbejárják, feltételezve, hogy egész csoportok lehettek onnan a moziban. Többen buszokat is látni véltek aznap az áruház előtt, amelyekkel gyerekcsoportok érkeztek a moziba. Igaz, több teremben is volt vetítés, és ott, ahol az ajtók nyitva voltak, senki sem halt meg.