Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump a Fehér Ház orvosát teszi meg veteránügyi miniszternek

2018.03.29. 05:55 Módosítva: 2018-03-29 05:55:47

Donald Trump  menesztette David Shulkin veteránügyi minisztert, és helyére a Fehér Ház főorvosát, Ronny Jackson ellentengernagyot jelölte, aki a mindenkori amerikai elnök egészségét felügyeli. Shulkin menesztése nem volt váratlan, az amerikai sajtó hónapok óta arról írt, hogy előbb-utóbb leváltják a Barack Obama által kinevezett tárcavezetőt, írja az MTI.

A meglepetést inkább a jelölt személye keltette, eddig ugyanis szinte kizárólag Rick Perry energetikai miniszter neve hangzott el lehetséges utódként. Ronny Jackson az amerikai haditengerészet ellentengernagya, aki George W. Bush elnöksége óta dolgozik a mindenkori amerikai elnök személyes orvosaként, vagyis Trump elődjének, Barack Obamának is ő volt a személyes orvosa.

Az elnök közleménye szerint Jackson admirális magasan képzett és alkalmas a tisztség betöltésére. Katonaként saját szemével látta a veteránok óriási áldozathozatalát, és jól tudja, hogy az ország mivel tartozik nekik.

Trump megköszönte David Shulkinnak, hogy támogatta a háborús veteránok megsegítését szolgáló új törvényt. A menesztett tárcavezetőt korábban sok bírálat érte. Az előző ciklusban a veteránügyi minisztériumban zűrzavar uralkodott, a háborús veteránok egészségügyi és nyugellátása sem volt zökkenőmentes.

Az 58 éves Shulkint azért is kritizálták, mert Dániában és az Egyesült Királyságban járva teniszbajnokságokra fogadott el ingyenjegyet, és a felesége utazását is kormányzati pénzből fedezte, amit kabinetfőnöke megpróbált eltitkolni. Shulkin visszafizette ugyan az összeget, de elveszítette politikai támogatottságát.

Az új miniszterre kongresszusi meghallgatás vár, s csak azután nevezheti ki az elnök.