Trump a Fehér Ház orvosát teszi meg veteránügyi miniszternek

2018.03.29. 05:55 Módosítva: 2018.03.29. 05:55

Donald Trump  menesztette David Shulkin veteránügyi minisztert, és helyére a Fehér Ház főorvosát, Ronny Jackson ellentengernagyot jelölte, aki a mindenkori amerikai elnök egészségét felügyeli. Shulkin menesztése nem volt váratlan, az amerikai sajtó hónapok óta arról írt, hogy előbb-utóbb leváltják a Barack Obama által kinevezett tárcavezetőt, írja az MTI.

A meglepetést inkább a jelölt személye keltette, eddig ugyanis szinte kizárólag Rick Perry energetikai miniszter neve hangzott el lehetséges utódként. Ronny Jackson az amerikai haditengerészet ellentengernagya, aki George W. Bush elnöksége óta dolgozik a mindenkori amerikai elnök személyes orvosaként, vagyis Trump elődjének, Barack Obamának is ő volt a személyes orvosa.

Az elnök közleménye szerint Jackson admirális magasan képzett és alkalmas a tisztség betöltésére. Katonaként saját szemével látta a veteránok óriási áldozathozatalát, és jól tudja, hogy az ország mivel tartozik nekik.

Trump megköszönte David Shulkinnak, hogy támogatta a háborús veteránok megsegítését szolgáló új törvényt. A menesztett tárcavezetőt korábban sok bírálat érte. Az előző ciklusban a veteránügyi minisztériumban zűrzavar uralkodott, a háborús veteránok egészségügyi és nyugellátása sem volt zökkenőmentes.

Az 58 éves Shulkint azért is kritizálták, mert Dániában és az Egyesült Királyságban járva teniszbajnokságokra fogadott el ingyenjegyet, és a felesége utazását is kormányzati pénzből fedezte, amit kabinetfőnöke megpróbált eltitkolni. Shulkin visszafizette ugyan az összeget, de elveszítette politikai támogatottságát.

Az új miniszterre kongresszusi meghallgatás vár, s csak azután nevezheti ki az elnök.