Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Megvan a kormányváltás utáni első lemondás a szlovák rendőrség vezetésében

2018.03.29. 21:29 Módosítva: 2018.03.29. 21:29

Lemondott tisztségéről Róbert Krajmer, a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupcióellenes csoportjának vezetője, mert álláspontja szerint a családjára és a korrupcióellenes csoport munkájára gyakorolt nagy nyomás indokolatlan és politikai indíttatású – írja az MTI.

Krajmer lemondása volt az első személyi változás a rendőrség vezetésében, amióta a múlt héten a szociáldemokrata Peter Pellegrini váltotta a kormány élén a szintén az Irány - Szociáldemokrácia (Smer- SD) színeiben politizáló Robert Ficót. 

Szlovák médiaértesülések szerint Krajmer közel áll Norbert Bödör oligarchához, akiről a meggyilkolt oknyomozó újságíró, Ján Kuciák is írt, Krajmer feleségének, Maria Krajmerovának pedig résztulajdona van egy olyan cégben, aminek egyik tulajdonosa az a Zoroslav Kollár, akinek a neve szerepelt a szlovák rendőrség által készített, állítólagos maffiatagok nevét tartalmazó listán. Krajmerová egyébként elutasította, hogy beszámoljon a vagyona eredetéről, így a főügyészség vizsgálatot kíván indítani az ügyben. Krajmer közölte, továbbra is a rendőrség kötelékében marad.

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű ellenzéki tömörülés üdvözölte Krajmer lemondását, szerintük az általa vezetett rendőrségi csoport többnyire kis jelentőségű korrupciós ügyekkel foglalkozott.

Az ellenzék egy része és a sajtó a rendőrfőkapitány távozását is követeli, de Tomas Drucker, az új belügyminiszter (Irány - Szociáldemokrácia) nem közölte, hogy leváltja-e majd. A Fico-kormány ellen az elmúlt hetekben tüntetéseket szervező aktivisták emiatt bejelentették, a jövő héten az ő lemondásáért szerveznek demonstrációt.