16 palesztin tüntetőt öltek meg az izraeli katonák, ezernél is több a sérült

2018.03.30. 08:45 Módosítva: 2018.03.31. 10:37

16 palesztin meghalt és legalább 1400-an megsebesültek izraeli katonák lövéseitől a Gáza övezet és Izrael határán zajló nagyszabású palesztin tüntetéseken. A Vörös Félhold szerint 355 embert talált el éles lövedék, sokan súlyosan megsérültek az MTI szerint.

Tizenhétezer palesztin vett részt az enklávé határán folyó tömeges demonstrációkban, a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet által szervezett "tömegek menetén".

A határ mentén öt helyen gyülekező palesztinok égő autóabronocsokat dobálnak a határ túloldalán álló izraeli katonák felé. A katonák először figyelmeztető lövéseket adnak le a határkerítést megközelítőkre, majd éles lövedékeket használnak, lehetőleg a határsértők lábát célozva.

Az izraeli határ védelmét személyesen Gadi Ejzenkot vezérkari főnök vezényli tömegoszlató eszközök és szükség szerint éles fegyverek bevetésével. A palesztin oldalon a sátraknál a Hamász legmagasabb szintű irányítói, Jahja Szinvar, a mozgalom gázai vezetője, Iszmail Hanije, a szervezet politikai főnöke is bátorítja és bíztatja a tüntetőket.

 "Nem adunk fel semmit és nem alkudozunk a cionistákkal Palesztina földjéről" - hangoztatta Haníje. "Dicsőség minden palesztinnak, aki ma, a föld napján előlépett, hogy megírja a jövőt. Izrael fenyegetései nem rettentenek el minket" - tette hozzá.

A halottak között egy 16 éves fiatal is van, és az izraeli katonák elfogtak egy hétéves palesztin kislányt a határkerítésnél. "Az izraeli hadsereg a kisgyereket foglyul ejtette, majd biztonságosan visszajuttatta a szüleihez. A Hamász terrorista szervezet cinikusan nőket és gyerekeket használ, a kerítéshez küldi őket, és veszélyezteti az életüket" - közölte a izraeli katonai szóvivő.

A palesztin tüntetők a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint köveket is dobálnak a katonák felé, és egy csoportjuk pokolgépet próbált elhelyezni a határnál.

A Hamász folyamatos zavargásokat tervez a határnál hat hétig, egészen május 14-éig, Izrael hetven évvel ezelőtti kikiáltásának napjáig, amely a palesztinok számára a katasztrófa napja (nagba). A radikális iszlamista szervezet közölte, hogy hétszáz méterre a határtól hatalmas sátrakat állít fel - amikben főként nőket és gyerekeket fog elhelyezni -, és ezek lesznek a folyamatos tüntetések kiindulópontjai.

Az ENSZ a gázai helyzet romlásától tart

Az ENSZ attól tart, hogy a gázai övezet határán tovább romolhat a helyzet, és minden felet arra szólított fel, hogy ne vegyenek célba civileket, különösen gyerekeket, írja az MTI az ENSZ politikai ügyekért felelős főtittkár-helyettesének pénteki nyilatkozatára hivatkozva.

Legkevesebb 16 ember meghalt és több százan megsérültek a Gázai övezet határán, ahol az elmúlt évek legnagyobb tiltakozása kezdődött. A Hamász arra szólította fel az övezetben élőket, hogy hat héten át tiltakozzanak a "fojtogató izraeli blokád" ellen, azt követelve, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek földjeikre és otthonaikba, ahonnan a zsidó állam megalapításakor elűzték őket. Arra ugyan az izraeli hadsereg és a szervezők is felszólították az embereket, hogy maradjanak biztonságos távolságban az izraeli határtól, de ezt sok feldühödött fiatal figyelmen kívül hagyta.

A BT eredetileg zárt ülésen vitatta volna meg a történteket, ám miután kiderült, hogy nem fognak tudni közös nyilatkozatot elfogadni, az ülést kezdeményező Kuvait azt kérte, tartsanak nyilvános vitát.

Izraelnek tiszteletben kell tartania a nemzetközi humanitárius jogból fakadó kötelezettségeit. Halálos eszközt csak legvégsőként szabad bevetni, és minden halálesetet megfelelően ki kell vizsgálni

– húzta alá a BT ülésén Tayé-Brook Zerihoun.

"Mélyen elszomorít minket, hogy emberek haltak meg. Szorgalmazzuk, hogy minden érintett tegyen lépéseket a feszültség csökkentése érdekében, hogy csökkenjen az újabb összecsapások kockázata. Gonosztevők a tiltakozások leple alatt erőszakra próbálnak buzdítani, és ártatlanok életét sodorják veszélybe" - mondta Walter Miller amerikai diplomata. Nem sokkal később António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője közleményt adott ki, melyben azt írja: a főtitkárt mélyen aggasztják a történtek, és egyúttal független és átlátható vizsgálatot szorgalmaz az ügyben. "Ez a tragédia arra mutat rá, hogy mennyire fontos életet lehelni a békefolyamatba" - hangsúlyozza a közlemény.

Az izraeli hadsereg arról adott számot, hogy a határnál több ezer palesztin gyűlt össze, akik kövekkel dobálták meg az izreali katonákat, és égő gumiabroncsokat gurítottak feléjük. Az izraeli katonaság szerint tömegoszlató eszközöket vetettek be, és a "fő felbújtókra" nyitottak tüzet, emellett két agyonlőtt palesztin szerintük lőfegyverrel támadt az izraeli katonákra. Mahmúd Abbász palesztin elnök Izraelt tette felelőssé az erőszakért, és szombatra gyásznapot hirdetett a palesztin területeken.  • Tippek
  • Lakáshitel