Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

23 nyugati ország 59 diplomatáját utasított ki Oroszország

2018.03.30. 19:31

Bekérette 23 nyugati és nyugati orientációjú ország nagykövetét az orosz külügyminisztérium pénteken, hogy jegyzékben fejezze ki tiltakozását a kiutasítások ellen és hasonló ellenintézkedéseket jelentsen be, írja az MTi. Az orosz külügyi tárca közleményében ismételten barátságtalan intézkedésnek nevezte a kiutasításokat.

A külügyminisztérium központi épületében megjelentek az ausztrál, az albán, a német, a dán, az ír, a spanyol, az olasz, a kanadai, a lett, a litván, a macedón, a moldovai, a holland, a norvég, a lengyel, a román, az ukrán, a finn, a francia, a horvát, a cseh, a svéd és az észt nagykövetség képviselői, nagykövetei.

Az orosz külügyminisztérium határozottan tiltakozik az orosz diplomaták szerinte alaptalan kiutasítása miatt, ugyanakkor kifejezte, hogy Moszkva szívesen segít Szkripal-ügy felderítésében. A Szkripal-ügy miatt London 23, Washington 60 orosz diplomatát utasított ki és utóbbi elrendelte egy főkonzulátus bezáratását, amire Moszkva szimmetrikus válaszlépésekkel reagált. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint azonban Vlagyimir Putyin elnök a kölcsönös kiutasítások ellenére továbbra is a kapcsolatok javításának híve. 

A kiutasításokkal kapcsolatban megkerestük a magyar külügyminisztériumot, hogy ismertesse a helyzetet, hisz egy orosz diplomatát Magyarország is kiutasít. Amint kapunk választ, frissítjük a cikket.