Valér
-2 °C
0 °C

Egy nigériai migránst is megkeresztelt a pápa a húsvéti virrasztáson

2018.03.31. 23:52 Módosítva: 2018-04-01 00:22:40

Ferenc pápa  több ezer hívő  előtt tartotta meg  a húsvéti vigíliát a Szent Péter-bazilikában. A szertartás a Szent Péter-bazilika bejáratánál indult, ahol az egyházfő megáldotta a tüzet, amellyel meggyújtotta a húsvéti gyertyát, írja az MTI.

A csendes bevonuláskor a teljes sötétségbe borult Szent Péter-bazilikába "Lumen Christi" (Krisztus fénye) felkiáltással az összegyűlt papok és hívek meggyújtották a Jézus feltámadását szimbolizáló gyertyákat. 

Ferenc pápa a virrasztáson felnőtteket keresztelt meg, akik a világ különböző országaiból érkeztek. A nyolc felnőtt az idén Albániából, Olaszországból, Nigériából, Peruból és az Egyesült Államokból jött.

A nigériai férfi egy migráns, aki hőssé vált, mert egymaga puszta kézzel feltartóztatott egy hentesbárddal felfegyverkezett tolvajt egy áruházi rablásnál a rendőrség megérkezéséig. John Francesco Ogah a keresztelésre készülve az ügyében eljáró római rendőrfőkapitányt kérte fel arra, hogy a keresztapja legyen.

papa

A pápa azt mondta: "A ma tanítványa behódolt annak a valóságnak, amely elhitette vele, hogy semmit sem tehet a megannyi igazságtalanság ellen, melyet sok testvére a saját bőrén érez. Beleásta magát egy elnyomó rutinba, amely megfosztotta az emlékezetétől". A pápa arra is emlékeztette híveit, hogy a húsvét "a hit megújításáról szól, hogy Isten monoton és bénító determinizmusunkat próbára téve hat át minket".

Az olasz fővárosban a terrorveszély miatt  fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. Terrorelhárítási és a rendőrségi különleges alakulatok vigyázták a Vatikán környékét. A Szent Péter tér környékét lezárták és fémdetektorokat telepítettek. A zarándokok a téren kihelyezett nagy kivetítőkön kísérhették figyelemmel a szertartást.

Ferenc pápa vasárnap maga mutatja majd be a húsvéti misét a Szent Péter-székesegyházban, majd elmondja Urbi et Orbi vagyis a városnak és a világnak szóló áldását a Szent Péter téren. Mintegy 60 ezer hívőt és látogatót várnak az eseményre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!