Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Indiában azért öltek meg egy kaszton kívülit, mert lova volt

2018.03.31. 18:38 Módosítva: 2018.03.31. 18:43

Halálra vertek egy kaszton kívüli földművest a nyugat-indiai Gudzsarát szövetségi államban, mert egy lovat birtokolt, írja az MTI. A 21 éves fiatal a legalsó társadalmi osztály, az "érinthetetlenek" (dalitok vagy más néven páriák) közé tartozott. A 21 fiú apja azt mondta: az állatot nyolc hónapja vásárolta fiának, akinek a lovak iránti szeretete miatt kellett meghalnia.

Az apa arról számolt be a rendőrségnek, hogy a tettesek elsősorban azt kifogásolták, hogy fia lovat tart. A felsőbb kasztokhoz tartozók már korábban is azzal fenyegették, hogy megölik, mert a lovaglás a helyi szokások szerint a felsőbb kasztok előjoga, Indiában ugyanis egy ló birtoklása a hatalom és a jólét jelének számít.

A történtek után a ksátrija (uralkodó-harcos) kaszthoz tartozó három gyanúsítottat vettek őrizetbe kihallgatásra. A megölt fiú apja szerint egyikük figyelmeztette őket, hogy ne lovagoljanak a faluban, mert a dalitoknak ezt nem szabad: "azzal fenyegetett, hogy megöl minket, ha nem adjuk el a lovat".

A hindu kasztrendszer legalsó fokán található dalitokat még manapság is gyakran részesítik hátrányos megkülönböztetésben az indiai társadalomban, s az ellenük irányuló erőszakcselekmények sem mennek ritkaságszámba. A dalitok többsége továbbra is koldusszegény, kétkezi, sokszor mocskos, senki más által nem vállalt munkákból kénytelen megélni.

Októberben egy csoport férfi lincselt meg egy dalitot, mert részt vett egy hagyományos hindu táncünnepélyen. Narendra Modi indiai miniszterelnök újfent követelte a dalitok elleni erőszak végét. Az 1,25 milliárd lakosú Indiában mintegy 200 millió "érinthetetlen" él.