Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt Winnie Mandela

2018.04.02. 17:36

Hosszú betegség után nyolcvanegy éves korában meghalt Winnie Madikizela Mandela polgárjogi harcos, aki Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnökének a felesége volt, írja a BBC. A hírt a személyi asszisztense közölte a médiával.

Felnőtt életének nagyobb részét a nép ügyének szentelte, és ezért szerte az országban a nemzet anyjaként ismerték

– idézi az MTI a család nyilatkozatát.

Nelson és Winnie Mandela 1990-ben
Nelson és Winnie Mandela 1990-ben
Fotó: Reuters File Photo

A pár az apartheid elleni küzdelem jelképe volt. Amikor Nelson Mandela huszonhét évnyi fogság után, 1990-ben kiszabadult a börtönből, lefotózták őket, ahogyan kézenfogva sétáltak, és ez a kép szimbolikusan lezárt egy korszakot az afrikai ország és a világ történelmében.

Mandela pártja, az ANC 1994-ben megnyerte az első demokratikus választást, május 9-én választották államfővé. Bár 1996-ban elváltak, Winnie megtartotta volt férje nevét, és továbbra is jó kapcsolatban maradtak.

Winnie Mandela politikai pályafutása ellentmondásos volt. Az apartheid rezsim lebontása idején, 1991-ben elítélték őt emberrablásért és erőszakos támadásokért.

Később, az apartheid idején elkövetett bűnöket vizsgáló Igazság és Megbékélés Bizottsága előtti 1997-es meghallgatása során újból szembesítették ezekkel a vádakkal. Az apartheid felszámolását követő első, 1994-es választásokon parlamenti képviselő lett, politikusként azonban csalásért elítélték.

Nelson Mandela 95 éves korában, 2013. december 5-én hunyt el.