Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

DiCaprio filmje tönkrevágta a turistaparadicsomot

2018.04.02. 19:58

Kitették a megtelt táblát a thaiföldi Maya-öbölben – írta a Telegraph. Az Andaman-tengerben fekvő Phi Phi szigetek mesés, fehér homokos tengerpartja – illúzióromboló, de ettől fehér – nyáron nem látogatható, mert csak így biztosítható, hogy a terület élővilága fennmaradhasson.

Leonadro DiCaprio a forgatáson 1999-ben
Leonadro DiCaprio a forgatáson 1999-ben
Fotó: Emmanuel Dunand

Egyszerűen túl sok turista akarja látni a partot, ahol 1999-ben Leonardo DiCaprio megölt egy cápát és csalódhatott egy ideális társadalom felépítésén dolgozó kis nyugati csoportban. Lényegében hátizsákos turistákban, akiknek megtetszett az eldugott part. A film nem robbantotta fel a pénztárakat, viszont népszerűvé tett egy addig kevésbé ismert partvidéket, ahol ma naponta kétszáz hajó 4-5 ezer utasa fordul meg.

Persze nem lehet az egészet a majdnem 20 éves filmre fogni, a turizmus világszerte brutálisan növekvő ágazat, a fapados légitársaságoknak és a szállodáknak is alávágó Airbnb-nek köszönhetően.

Barcelonában már egész mozgalmak épülnek a turizmus visszaszorítására – de nem kell messzire menni, sokan a Király utca környékét is megszabadítanák a turistáktól, még ha a népszavazás érvénytelen is lett –, de thaiföldi lezárásról szóló döntés sem marad az egyetlen: a Fülöp-szigetek egyébként is nyers döntésekről ismert – gyilkosságaival is büszkélkedő – elnöke is azt tervezi, hogy Boracay környékét áprilistól októberig elzárják a turisták elől.

Rodrigo Duterte szerint a turisták pöcegödörré változtatják a helyet, ezért meg kell védeni tőlük. A döntés persze nem ilyen egyszerű, hiszen a rengeteg turistára helyi szolgáltatások sokasága épült, akár 36 ezer munkahely is veszélybe kerülhet, ha fél évig nem jöhetnek a – főként Ázsiából érkező – látogatók, akiknek a száma alig tíz év alatt évi 630 ezerről kétmillióra nőtt.

A dél-koreai fapados Air Seoul már bejelentette, hogy áprilistól felfüggeszti a Boracayra irányuló járatait. Kérdés persze, hogy a korallzátonyok védelmében tett lépés ellenére továbbra is pihenni vágyó turisták hol fognak emiatt még nagyobb számban megjelenni, máshol hagyva egyre nagyobb ökológiai lábnyomot.