Bernadett
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Egyiptom választott, nem is akárhogy

2018.04.02. 20:29

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnököt újraválasztották a szavazatok 97,08 százalékával, szinte ugyanolyan arányban mint az előző, négy évvel ezelőtti elnökválasztáson, írja az MTI a végleges választási eredmények alapján.

A választási részvétel 41,05 százalékos volt.

A részvételi arány annak ellenére lett ilyen alacsony, hogy a háromnapos, múlt heti választási folyamat során a lehető legtöbb embert próbálták szavazásra bírni.

Szíszinek csak egy vetélytársa volt, Músza Musztafa Músza, aki maga is buzgó támogatója a hivatalban lévő elnöknek. Januárban az összes komoly ellenzéki jelölt kényszerűen leállította kampányát. Músza a hivatalos végeredmény szerint a voksok alig 2,92 százalékát kapta.

Az elnök fő kihívóját letartóztatták, kampányfőnökét megverték, míg más jelöltek maguktól visszaléptek, megfélemlítésre panaszkodva. Szíszi azt állította, hogy ő több ellenjelöltet szeretett volna, és nincs köze a visszalépésekhez.

A választási bizottság hétfői közlése szerint a választás szabad és tisztességes volt.

Az alacsonyabb részvétel csalódás lehet Szíszi számára, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy inkább népszavazásnak tekinti a választást. A 2014-es elnökválasztáson 47 százalékos részvételt regisztráltak.