Ödön
2 °C
11 °C

Először tért haza a lány, akit fejbe lőttek, mert tanulni akart

2018.04.02. 13:12

Befejezte pakisztáni látogatását Malala Juszafzai. A Nobel-békedíjas nőjogi harcos most először látogatott hazájába azóta, hogy 2012-ben a tálibok merényletet követtek el ellene – írja az MTI. 

A Malala Juszafzait szállító konvoj megerősített biztonsági intézkedések közepette hajtott az iszlámábádi szállodából a repülőtérre. A ma 20 éves egyetemista köszönetet mondott a pakisztáni vezetőknek a katonai helikopterért, amely a hétvégén elszállította az északnyugat-pakisztáni Szvat-völgyben lévő szülővárosába, Mingorába.

A négynapos látogatás után Twitter-oldalán azt írta, hogy számára ez a világon a legszebb hely.

Hétfőn Mahmudul Hasszan, Malala Juszafzai nagybátyja azt mondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy unokahúga „kellemes és emlékezetes élményekkel távozik Pakisztánból, de visszatér Angliába, mert ott akarja befejezni a tanulmányait”.

A Nagy-Britanniában élő, az Oxfordi Egyetemen tanuló Malala Juszufzai csütörtökön érkezett meg Pakisztánba. A fővárosban találkozott Sahid Hakan Abbaszi pakisztáni kormányfővel, és rövid nyilatkozatot tett az állami televízióban.

Malala már kisgyerekként küzdött hazájában a lányok tanuláshoz való jogáért. A szélsőséges iszlamista tálibok 2012-ben követtek el ellene merényletet: fejbe lőtték, amikor hazafelé tartott az iskolájából. Nemzetközi orvosi összefogással kezelték Londonban, és azóta emberi jogi aktivistaként folytatja harcát a lányok tanulási lehetőségeiért. 

Alig tizenhét évesen, 2014-ben kapta a Nobel-békedíjat a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcáért, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb Nobel-díjasa. Malala Juszufzai azt tervezi, hogy tanulmányai befejezése után Pakisztánban fog letelepedni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?