Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Többen meghaltak a kasztrendszer elleni tüntetésen

2018-04-02T123436Z 1332845704 RC1F4755F910 RTRMADP 3 INDIA-CASTE
2018.04.02. 20:39

Legalább hatan meghaltak és sokan megsérültek hétfőn Indiában azokban a zavargásokban, amelyek azután törtek ki, hogy a legfelsőbb bíróság kedvezően döntött két gyanúsított javára, akik a vád szerint meggyilkoltak egy alsóbb kasztba, az érinthetetlenekébe (dalitok) tartozó fiatal földművest, mert lovat mert tartani – írta az MTI.

A legalacsonyabb indiai kaszt, a dalit közösség tagjai azért vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a legfelsőbb bíróság március 20-i határozata ellen: hiába van érvényben egy diszkrimáncióellenes jogszabály, a bíróság szerint lehetőség van arra, hogy ne vegyék azonnali őrizetbe azokat, akiket egy alacsonyabb kasztba tartozó személy elleni bűncselekménnyel vádolnak. A határozat szerint az ilyen bűncselekmények gyanúsítottjai kaució ellenében szabadlábon védekezhetnek.

A dalitok körében nem csak a döntés, hanem az által érintett bűncselekmény is nagy felháborodást keltett: a nyugat-indiai Gudzsarát államban szombaton meglincseltek egy 21 éves fiút, mert lovat birtokolt. A fiút halálra verők szerint a lótartás, lovaglás a felsőbb kasztok előjoga. A fiút és családját többször megfenyegették, mert dalitokként nem vetették magukat alá a kasztot érintő, a modern Indiában jogszabályokban nem is létező korlátozásoknak.

A rendőrség három, ksátrija (uralkodó harcos) kaszthoz tartozó gyanúsítottat vett őrizetbe – amit a legfelsőbb bíróság döntése húzhatna keresztül.

A hétfői tüntetéssorozat a "Bénítsuk meg Indiát" jelmondat alatt zajlott.

Az erőszakba torkolló tüntetések több szövetségi államra kiterjedtek, köztük Pandzsábra, Rádzsasztánra, Dzsárkhandra, Biharra, Uttar Pradesre és Madhja Pradesre. Zavargások voltak a fővárosban, Újdelhiben is. A tiltakozók köveket dobáltak, rendőrposztokat, gépkocsikat gyújtottak fel, és megbénították a közúti és vasúti közlekedést. Jóllehet a tüntetők több helyen összecsaptak a rendőrökkel, nem biztos, hogy a halálesetek eközben következtek be, minthogy összetűzésekbe torkolló ellentüntetések is voltak. Több tucat rendőr és tüntető megsérült.

Rávi Sankar Praszád igazságügyi miniszter közölte, hogy a kormány "átfogó felülvizsgálati kérelmet" nyújtott be a legfelsőbb bírósági határozat ellen.

Az 1,25 milliárd lakosú Indiában mintegy 200 millió érinthetetlen él.