Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Nemzetbiztonsági okra hivatkozva, 3 évre tiltották ki Romániából a székely jogvédőt

2018.04.03. 12:09 Módosítva: 2018.04.03. 12:35

Három évre tiltották ki Romániából nemzetbiztonsági okokra hivatkozva Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját. Dabist a román határrendészet tájékoztatta a döntésről, ez alapján közölte a hírt az MTI.

Ahogy arról az Index is beszámolt, a férfit március elején tartóztatták fel a magyar-román határon, mikor a székely szabadság napjára rendezett megemlékezésre és felvonulásra igyekezett Marosvásárhelyre. Ekkor, a kitiltásáról egy angol nyelvű végzést adtak át neki, mely indoklást nem tartalmazott.

Dabis Attila
Dabis Attila
Fotó: Soós Lajos / MTI

Dabis Attila ezután közérdekű adatigényléssel fordult több román hatósághoz is. A Bukaresti Táblabíróság arról tájékoztatta, hogy nem érintett egyetlen bírósági eljárásban sem. A román határrendészet parancsnoka, Ioan Buda által jegyzett, március 9-i keltezésű dokumentumból az derül ki, hogy esetében egy olyan törvénycikkre hivatkozva jártak el, amely "közrendi, nemzetbiztonsági vagy közegészségügyi okokból" teszi lehetővé "az illetékes román hatóságoknak", hogy bírósági ítélet nélkül korlátozzák európai uniós állampolgárok szabad mozgását Románia területén.

Dabis Attila az MTI-nek elmondta: már ezen a héten keresetet nyújt be a bukaresti táblabíróságra, amelyben kéri a határozat érvénytelenítését. Valószínűsítette, hogy a kitiltásáról szóló határozatot az után készítették el, hogy megakadályozták az országba való belépését. A dokumentumot ugyanis ugyanarra a napra keltezték, amikor nem léphetett be Romániába, de azon a napon a román határrendészet nem tudta ezt bemutatni számára. Erre utal a dokumentumnak az a része is, amely tulajdonképpen Dabis Attila későbbi közérdekű adatigénylési kérésére válaszol. Ebben a határrendészet közli, hogy a nemzetbiztonsági ügyek nem minősülnek közérdekű információnak.

Dabis Attila márciusi kitiltása után azt nyilatkozta, hogy csakis a civil jogvédelemben elvégzett munkája válthatta ki a román hatóságok nemtetszését.

Dabis Attila a budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet nemzetközi koordinátora 2016 óta. Az SZNT külügyi megbízottjaként 2011 óta tevékenykedik, nemzetközi fórumokon nyújtott több alkalommal tájékoztatást arról, hogy Románia nem tartja be a nemzetközi kötelezettségvállalásait. Dabis a budapesti Corvinus Egyetemen szerzett a közelmúltban doktori címet. A Tévhitek az autonómiáról című doktori dolgozatában tudományos eszközökkel bizonyította, hogy Székelyföld területi autonómiája nem ellentétes Románia hatályos alkotmányával.