Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Borneónál kigyulladt egy olajszennyezés

2018.04.04. 22:50

Négy helyi halász életét vesztette az indonáziai Balikpapan városánál, Borneo szigeténál, amikor váratlanul meggyulladt a partot 18 négyzetkilométeren beterítő olajfolt - írta a The Guardian. A hétvégén keletkezett szennyezés sűrű fekete füstöt okád magából, ahogy ég.

Már a partra sodort a víz egy elpusztult dugongot, ami védett faj.

Az olajnak szörnyű hatása van a 700 ezer fős település lakosságára, körülbelül ezerkétszázan panaszkodtak émelygésre, hányásra és légzési problémákra. A város vezetése gondoskodott róla, hogy maszkokat osszanak ki a parthoz közel lakóknak. 

Úgy sejtik a hatóságok, hogy egy Malajzia és Indonézia között közlekedő szénszállító hajó hagyta ott a veszélyes szennyeződést, de mintákat vettek a közeli, állami tulajdonú olajfinomítóból is. Az utóbbi tagadta, hogy tőlük származna az olaj.

Szakértők dolgoznak a kár elhárításán, de egyelőre nem tudni, hogy mekkora a baj. Az biztos, hogy a halászoknak egy ideig nem érdemes hajóba ülniük a fogás reményében.