Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A Fehér Ház szankciókkal sújtott egy sor orosz oligarchát és céget

2018.04.06. 17:28

Washington szankciókkal sújtott orosz oligarchákat, vállalatokat és kormányzati tisztségviselőket a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt "káros" beavatkozásra, a Krím bekebelezésére és a szíriai szerepvállalásra hivatkozva - írja az MTI. 

Az amerikai pénzügyminisztérium intézkedései hét oligarchát, tizenkét általuk tulajdonolt vagy ellenőrzött vállalatot, állami fegyverkereskedő cégeket, egy bankot és tizenhét kormányzati tisztségviselőt érintenek. 

Steve Mnuchin pénzügyminiszter pénteki közleménye szerint az orosz kormányzat egy sor káros tevékenységet folytat, ezek közül külön kitért 

  • Krím-félsziget változatlan bekebelezésére
  • az erőszak szítását Kelet-Ukrajnában
  • a saját polgárait bombázó Aszad-rezsim fegyverekkel történő támogatását 
  • a nyugati demokráciák ellen irányuló felforgató tevékenységet 
  • a számítógépes térben elkövetett kártékony tevékenységét

Az érintett oligarchák között van például Oleg Gyeripaszka alumíniumipari mágnás, vagy Szulejman Kerimov képviselő és üzletember, akinek családjáé Oroszország legnagyobb aranykitermelő cége, a Polyus. A megbüntetendő tisztségviselők feketelistájára felvett személyek közül Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára közölte, hogy az érintettek meg fogják találni a módját a korlátozások ellensúlyozásának. 

Elemzők szerint a szankciók érzékenyen érinthetik az orosz gazdaság egyes ágazatait, elsősorban a pénzügyi és az energetikai szektorokat. A feketelistára került Oleg Gyeripaszka tulajdonában lévő RuszAl alumíniumipari vállalat részvényei a szankciók bejelentése nyomán 12,2 százalékot estek.

Közben Gyenisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter nem sokkal később bejelentette, hogy  Többlettámogatást fognak kapni az új amerikai szankciók által sújtott orosz állami vállalatok. A szankciós listán szereplő orosz vállalatokkal való együttműködést megtagadó cégekkel szemben büntetőintézkedéseket fognak bevezetni.

Alekszej Gyumin, a fegyvergyártás egyik fellegvárának számító Tula megye kormányzója, Putyin elnök volt testőre, barátságtalan és kontraproduktív lépésnek minősítette a szankciókat.  Konsztantyin Koszacsov szenátor szerint ez az út nem vezet sehová, mert ezzel az intézkedéssel Moszkvát nem lehet se megijeszteni, se legyőzni.