Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ENSZ segítségével akarja megúszni a börtönt a volt brazil elnök

2018.04.06. 22:24

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához fordult segítségért pénteken, a korrupció miatt elítélt Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök - írja az MTI. 

A brazil legfelsőbb bíróság csütörtökön elutasította a volt brazil államfő kérését, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia az októberi elnökválasztásig, amelyet várakozások szerint könnyűszerrel megnyerne. Lula ügyvédei így az ENSZ-hez nyújtottak be egy kérvényt, a döntés felülvizsgálatára, amire szerintük azért van szükség, mert a bíróság szűk 6:5-ös többséggel hozott döntést, és elengedhetetlen, hogy egy független bíróság is megvizsgálja azt.

Az ENSZ szóvivője, Julia Gronnevet szűkszavúan csak annyit mondott, hogy a bizottság ki fogja vizsgálni a kérelmet. 

A bíróság tavaly júliusban korrupció és pénzmosás miatt első fokon 9 és fél évi börtönnel sújtotta a volt elnököt. Idén januárban a fellebbviteli bíróság már 12 év és egy hónapos büntetést szabott ki rá. 

A bíróság bizonyítva látta, hogy Lulát a Petrobras brazil olajvállalat megvesztegette. A vesztegetési ügyben 2014-ben indított, Autómosó néven elhíresült eljárássorozat kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel, és ezzel hatalmas botrányt robbantott ki Brazíliában.  Az őt ért vádak ellenére Lulát tartják az októberben tartandó brazil elnökválasztás legnagyobb esélyesének. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Lula, aki 2003 és 2010 között töltötte be az elnöki tisztséget, a szavazatok 37 százalékát szerezhetné meg, míg konzervatív kihívója, Jair Bolsonaro 18 százalékon áll.