Aliz
6 °C
14 °C

Huszonhat év után újra üzemel a szarajevói lanovka

2018.04.06. 21:43

Huszonhat év után újra működik a délszláv háborúban lerombolt szarajevói lanovka, amely a bosnyák főváros fölötti kirándulóhelyre, a festői Trebevic-hegyre szállítja az utasokat - írja az MTI. 

A legendás drótkötélpályát 1959-ben adták át, és 1992-ig üzemelt, amikor azért állítottak le, mert a szerb ostromlók - a háború első áldozataként - megölték a létesítmény őrét, Ramo Bibert, akiről most a magaslati végállomást elnevezték.   

A kabinos drótkötélpályát jórészt magánadományokból építették újjá Edmond Offerman holland származású amerikai orvos biztatására, aki személyesen 4 millió dollárral támogatta az újraindítást bosnyák származású felesége hatására. 

Az újra üzemelő lanovka a szarajevói újjáépítés utolsó nagy szimbóluma a nemzeti könyvtár mellett. A 20 millió bosnyák márkás (3,2 milliárd forint) beruházás az egyik legnagyobb projekt a háború óta. 

A 33 kabinnal üzemelő felvonó csaknem 600 méteres szintkülönbséget leküzdve, hét perc alatt viszi fel az utasokat a Trebevicre, amely az 1984-es téli olimpia egyik helyszíne volt. A helyiek hat bosnyák márkáért, külföldiek 20 márkáért (kb. 3200 forint) utazhatnak vele. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?