Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint elszabadultak az indulatok a gázai tüntetéseken

2018.04.06. 12:59

Újabb összecsapások robbantak ki palesztin tüntetők és az izraeli biztonsági erők között a Gázai övezet és Izrael határán, egy héttel azután, hogy hasonló összecsapásokban 16-an meghaltak, sok százan megsebesültek, írja a BBC.

K EPA20180406043
Fotó: Atef Szafadi

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy három embert lábon lőttek, a tüntetők pedig köveket dobáltak, és autógumikat égettek. A palesztinok azt akarják elérni, hogy a füst eltakarja őket, és a mesterlövészek ne tudják célba venni a határkerítés felé tartókat.

Az izraeli hadsereg a határ mentén csapatokat vont össze, és a legérzékenyebb pontoknál buldózerekkel árkokat ásott, és dombokat emelt.

A Hamász és más csoportok arra szólították fel az övezetben élőket, hogy hat héten át, május 14-ig tiltakozzanak a „fojtogató izraeli blokád" ellen, azt követelve, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek földjeikre és otthonaikba, ahonnan a zsidó állam megalapításakor elűzték őket.

Izrael szerint a Hamász kihasználja a tüntetéseket, és terroristák akarnak illegálisan átjutni a területére. Az izraeli vezetés a BBC szerint figyelmeztetett, hogy a katonák a nemzetközi bírálatok ellenére továbbra is tüzet nyithatnak, ha ezt szükségesnek ítélik meg.