Aliz
6 °C
14 °C

Trump a Nemzeti Gárdát küldené a déli határra

2018.04.06. 05:10

A Nemzeti Gárda 2000-4000 tagját kívánja a déli határhoz vezényelni Donald Trump, erről egy nyugat-virginiai kampányrendezvényről Washingtonba visszatérőben beszélt. A több mint háromezer kilométeres déli határszakaszon a gárdistáknak addig kell majd szolgálatot teljesíteniük, amíg meg nem épül a tervezett fal, amelynek segítségével távol lehet tartani az Egyesült Államoktól az illegális bevándorlókat és a kábítószer-kereskedőket, írja az MTI.

Trump a héten egy sor Twitter-bejegyzésben figyelmeztetett arra, hogy az illegális bevándorlás veszélyt jelent az amerikai munkahelyekre és az ország nemzetbiztonságára egyaránt. Majd szerdán elrendelte, hogy a fegyveres erők tartalékos kötelékéhez tartozó Nemzeti Gárdát vezényeljék az amerikai-mexikói határhoz.

Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter még szerdán, a Fehér Házban tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az elnök a belbiztonsági minisztériumot és a Pentagont (védelmi tárcát) kérte fel a részletek kidolgozására. Az egyeztetések az érintett amerikai szövetségi államok kormányzóival már meg is kezdődtek - tette hozzá Nielsen. Ugyanakkor fontosnak tartotta azt is leszögezni, hogy a Nemzeti Gárda nem vesz részt rendfenntartó tevékenységben.

A Pentagon szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy létrehoznak egy "határbiztonságot támogató egységet", amelynek az lesz a feladata, hogy elősegítse a megerősített határbiztonságra vonatkozó elvárások teljesítését. A tárca sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy a minisztérium egyelőre nem tudja, honnan lesz anyagi fedezet a Nemzeti Gárda telepítésére. Trump most azt mondta, hogy a kormányzat már vizsgálja a költségeket és a lehetséges forrásokat.

Az újságírók rákérdeztek a Stormy Daniels-szel kapcsolatos bonyodalmakra is, a többi között arra, hogy vajon Trump tudott-e arról, hogy ügyvédje, Michel Cohen 130 ezer dollárt utalt át a tavalyelőtti elnökválasztási kampány időszakában a nőnek a hallgatásáért cserében. Trump határozottan tagadta, hogy tudott volna az átutalásról.

Stormy Daniels - akinek valódi neve Stephanie Clifford - márciusban rukkolt elő azzal a történettel, hogy 2006-ban egyéjszakás kalandja volt az akkor üzletember Donald Trumppal, aki azonban 2016-ban 130 ezer dollárral akarta őt elhallgattatni. Az erről szóló szerződésen azonban nem volt rajta Trump kézjegye, s a pornószínésznő, illetve ügyvédje most azzal próbál érvelni, hogy a szerződés ezért nem is érvényes, tehát a valahai kaland nyugodtan kiteregethető a nagy nyilvánosság előtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?