Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Washington elítéli a szíriai vegyitámadást

2018.04.08. 07:54

Az amerikai külügyminisztérium riasztónak nevezte a szíriai Dúma városa ellen elkövetett feltételezett vegyi támadást, írja az MTI.

Washington szerint ha bebizonyosodik, hogy a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta legnagyobb városában, Dúmában azért haltak fulladásos halált mintegy negyvenen, mert a város ellen valóban vegyifegyver-támadást követtek el, akkor erre a nemzetközi közösségnek választ kell adnia.

"Ha ezek a híradások igazaknak bizonyulnak, akkor ez "riasztó és azonnali választ követel a nemzetközi közösségtől"- írja a közleményében Heather Nauert szóvivő.

Nauert leszögezte: "a szíriai kormányt és a háttérből támogatást nyújtó Oroszországot felelősségre kell vonni és minden további támadásnak azonnal elejét kell venni".

A külügyi állásfoglalásban egyúttal hangsúlyozták: "a szíriai rezsimnek nyújtott rendületlen segítsége miatt végső soron Oroszországnak kell viselnie a felelősséget a brutális támadásokért".

Az Európai Unió az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását sürgette, hogy állítsa fel ismét a vegyifegyver-támadásokat vizsgáló testületet, és felszólította Oroszországot és Iránt, hogy vessék be Aszadra gyakorolt befolyásukat a további támadások megakadályozása érdekében.

Szombaton a katari al-Dzsazíra hírtelevízió arról számolt be, hogy a szíriai lázadók utolsó fészkeként számon tartott Dúmában mérgező és veszélyes klórgázt vetettek be, aminek következtében legalább negyven ember fulladt meg. Az azonban nem derült ki, hogy ki vetette be a vegyi fegyvert. A SANA hivatalos szíriai hírügynökség tagadta a támadás tényét is.