Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Drogcsempészésért kapták el az egykori kolumbiai gerillavezért

2018.04.10. 07:10 Módosítva: 2018-04-10 07:11:11

Kolumbiában őrizetbe vették a lefegyverzett, egykori szélsőbaloldali gerillaszervezet egyik volt vezetőjét, mert azzal vádolják, hogy nagy mennyiségű kábítószert csempészett az Egyesült Államokba, írja az MTI.

Seuxis Hernandez Solarte a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) egyik vezetője volt. Washington kérte a kiadatását.

A kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos kijelentette:  nem fog tétovázni az egykori lázadó vezető kiadatásával, ha megtörtént a szokásos bírósági tárgyalás, és elegendő bizonyíték gyűlt össze ellene.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) mintegy másfél éve, 2016 novemberében békét kötött a központi kormánnyal. Ezzel ért véget a mintegy 50 évig tartó, több mint 260 ezer halálos áldozatot követelő konfliktus. A békemegállapodás betartását és a gerillák leszerelését egy ENSZ-misszió felügyelte, és megsemmisítette a FARC által beszolgáltatott összes fegyvert.

A szembenállást lezáró békeegyezmény ugyanakkor legalább 10 helyet szavatol 2026-ig a FARC-nak a törvényhozásban. Az egyik képviselői mandátumra éppen Santrichot szemelték ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!