Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drogcsempészésért kapták el az egykori kolumbiai gerillavezért

2018.04.10. 07:10 Módosítva: 2018-04-10 07:11:11

Kolumbiában őrizetbe vették a lefegyverzett, egykori szélsőbaloldali gerillaszervezet egyik volt vezetőjét, mert azzal vádolják, hogy nagy mennyiségű kábítószert csempészett az Egyesült Államokba, írja az MTI.

Seuxis Hernandez Solarte a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) egyik vezetője volt. Washington kérte a kiadatását.

A kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos kijelentette:  nem fog tétovázni az egykori lázadó vezető kiadatásával, ha megtörtént a szokásos bírósági tárgyalás, és elegendő bizonyíték gyűlt össze ellene.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) mintegy másfél éve, 2016 novemberében békét kötött a központi kormánnyal. Ezzel ért véget a mintegy 50 évig tartó, több mint 260 ezer halálos áldozatot követelő konfliktus. A békemegállapodás betartását és a gerillák leszerelését egy ENSZ-misszió felügyelte, és megsemmisítette a FARC által beszolgáltatott összes fegyvert.

A szembenállást lezáró békeegyezmény ugyanakkor legalább 10 helyet szavatol 2026-ig a FARC-nak a törvényhozásban. Az egyik képviselői mandátumra éppen Santrichot szemelték ki.