Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Mianmari katonákat ítéltek el rohingják meggyilkolása miatt

2018.04.10. 20:30

Tíz év börtönbüntetésre és kényszermunkára ítéltek Mianmarban hét katonát tíz rohingja muszlim 2017 szeptemberében történt meggyilkolásával összefüggésben, jelentette be a mianmari hadsereg.

A hét katonát, köztük négy tisztet kényszermunkára ítélték a haditörvény 71. szakasza alapján, mivel „nem az eljárásnak megfelelően vették őrizetbe és büntették meg" az említett rohingjákat, írta Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében a mianmari főparancsnok, írja az MTI.

A hadsereg vezérkari főnökének hivatala január közepén Facebook-oldalán ismerte el, hogy Nyugat-Mianmarban egy falu lakosai és a biztonsági erők tagjai szeptember 2-án meggyilkoltak és tömegsírba temettek tíz rohingját. A meggyilkoltak holttestét később megtalálták katonai nyomozók.

A Fortify Rights, az Amnesty International és a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet a beismerést a jéghegy csúcsának nevezte, és nemzetközi vizsgálatot követelt.

Több ezer rohingja halhatott meg a hadsereg akcióiban 2017 augusztusától kezdve. Közel 700 ezer rohingja a közeli Bangladesbe menekült az erőszak elől.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa korábban arról beszélt, hogy ami történt, az kimerítheti az etnikai tisztogatás fogalmát. Yanghee Lee, az ENSZ mianmari különleges jelentéstevője pedig múlt héten beszélt arról, hogy népirtásra utaló jeleket láttak. Azonban ENSZ-ellenőröket nem engedtek be Mianmarba, ahogy az ENSZ emberi jogi jelentéstevőjét sem.

A mianmari kormány tagadta, hogy a hadsereg etnikai tisztogatást hajtott volna végre a rohingja lakosság ellen.