Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

12 év börtönt kapott Alí a fodrász és még kilenc terrorista

2018.04.10. 17:02

A spanyol központi büntetőbíróság kedden 12 és 8 év közötti börtönbüntetésre ítélte egy dzsihadista terrorista sejt tíz tagját, akik Barcelonában terveztek merényleteket  még 2015-ben, írja az MTI. Az ítélet szerint a 2014-ben alakult csoport célja az volt, hogy szolgálja az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet erőszakos dzsihadista elveit. 

A tervezett célpontok között fontos és emblematikus barcelonai helyszínek szerepeltek, mint például a parlament épülete vagy a Sants vasútállomás. A 2015 tavaszán felszámolt csoport emellett el akart rabolni egy véletlenszerűen kiválasztott áldozatot és  lefejezni.

A spanyolországi támadások ötlete a csoport spanyol irányítójától Antonio Sáez Martíneztől származott, aki Alí a fodrász néven volt ismert. Ő és a sejt másik két vezetője, a marokkói származású Lahcen Zamzami és Rida Hazem 12 év börtönbüntetést kapott.

Spanyolországban a biztonsági erők kiemelt figyelmet fordítanak a nemzetközi terrorizmusra a 2004-es madridi merényletek óta, amelyben 193 ember veszítette életét és több mint 1800-an megsebesültek. A hatóságok az elmúlt 14 évben 271 akcióban 832 embert tartóztattak le, amiért kapcsolatot tartott fenn vagy együttműködött terrorista szervezettel.