Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Eskü alatt tagadta egy érsek, hogy tudott egy pap pedofil bűntetteiről

2018.04.11. 10:37

Eskü alatt tagadta szerdán egy ausztrál bíróság előtt Philip Wilson adelaide-i római katolikus érsek, hogy két ministránsfiú a hetvenes évek közepén panaszkodott neki egy pap szexuális visszaéléseiről. Philip Wilson érsek a katolikus hierarchiában a világon a legmagasabb tisztséget viselő pap, akit pedofília eltussolásával vádoltak meg.

A 67 éves, kezdődő Alzheimer-kórban szenvedő érsek pere szerdán kezdődött, miután Robert Stone bíró elutasította a vád ejtésére vonatkozó kérelmét. Két férfi azzal vádolta meg, hogy a hetvenes évek közepén, amikor még gyerekként ministráltak, elpanaszolták az akkor még segédpapként tevékenykedő Philip Wilsonnak, hogy egy másik pap, James Fletcher szexuálisan molesztálta őket, de ő nem tett semmit. Egyikük azt mondta, hogy gyónás közben mondta el ezt Wilsonnak, de a pap hazugsággal vádolta meg. Szemtanúk szerint Wilson kitessékelte őt a gyóntatófülkéből, és arra utasította, hogy megbánásból mondjon el tíz üdvözlégyet.

Wilson nem tagadta ugyan, hogy ismerte az egyik ministránst és családját, de azt mondta, hogy nem emlékszik a panaszára. A másik ministránsról pedig azt mondta, hogy őt egyáltalán nem tudja felidézni emlékeiben. Elmarasztaló ítélet esetén két év börtönre ítélhetik az érseket. James Fletcher római katolikus papot 2004-ben ítélték nyolc év börtönbüntetésre gyerekek terhére elkövetett kilenc rendbeli szexuális visszaélés miatt. A pedofil pap az ítélethozatal után két évvel a börtönben halt meg. (MTI)