Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pedofíliavádak miatt hívatták a Vatikánba a chilei püspököket

2018.04.11. 23:31 Módosítva: 2018-04-11 23:31:52

Nyilvános levélben szólította fel Ferenc pápa a chilei püspöki kar tagjait szerdán a latin-amerikai ország egyházát megrázó pedofil-botrányok tisztázására, és a Vatikánba hívatta őket, elismerve, hogy maga is súlyos hibát vétett a történtek értékelésében – írja az MTI.

A levélben az egyházfő fájdalmát és szégyenét fejezi ki a chilei püspökök által gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt, egyúttal arról írt, ő maga is hibázott, elsősorban az igaz és kiegyensúlyozott információk hiánya miatt.  A pápa ezzel arra utalt, hogy sokan bírálták januári chilei látogatása során, mert védelmébe vette a dél-chilei Osorno egyházmegye püspökét, aki megpróbálta eltussolni az egyik pap által elkövetett szexuális visszaéléseket.

Ferenc pápa akkor azt mondta, semmi nem bizonyítja a püspök bűnösségét, de a bírálatok miatt hamar megváltoztatta az álláspontját és bocsánatot kért a pap áldozataitól, bő egy héttel később pedig már arról volt szó, hogy alaposan kivizsgálják a chilei papi pedofíliát.

Az ügyet Charles Scicluna, a Hittani Kongregáció kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélések eseteivel foglalkozó ügyésze kapta meg, aki 2300 oldalas jelentést készített 64 áldozat tanúvallomásával. Ferenc pápa ezekkel az áldozatokkal akar most találkozni a Vatikánban, a chilei püspöki karral való találkozóra pedig május harmadik hetében kerül majd sor.

Ferenc pápa 2014-ben külön vatikáni bizottságot állított fel a kiskorúak védelmére, a Sean Patrick O'Malley bíboros vezette bizottság tagjai azonban egymás után lemondtak tisztségükről azt állítva, hogy a Vatikán nem tesz semmit a szexuális visszaéléseket elfedő püspökökkel szemben.