Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robbanás okozta a szmolenszki légikatasztrófát egy lengyel jelentés szerint

2018.04.11. 15:15

A szmolenszki légikatasztrófát nem a pilóták hibája, hanem egy sor szándékos, egyebek között a gép oroszországi javításakor tett intézkedés, végül a levegőben történt robbanás okozta - olvasható abban a műszaki jelentésben, melyet szerdán hozott nyilvánosságra a lengyel minisztériumi vizsgálóbizottság.

Antoni Macierewicz volt nemzetvédelmi miniszter vezette bizottság kezdte meg a vizsgálat eddigi eredményeinek ismertetését.

A jelentés szerint a gép a szmolenszki repülőtér előtt 900 méterrel felrobbant, és nem pedig egy nyírfának ütközött, ami az orosz vizsgálóbizottság jelentése szerint a katasztrófát okozta.  

Macierewicz a konferencián kétségtelennek nevezte, hogy robbanás történt, elmondta viszont: még vizsgálják, mi okozta ezt, hol helyezhették el esetleg a robbanóanyagot.

A bizottság szakértői elmondták: az üzemanyag esetleges belobbanása okozta robbanás másfajta károkat okozott volna, mint amilyeneket adott esetben észleltek, és másképpen néznének ki a roncsok a földnek ütközéskor történt robbanás után is.

Pénteken Orbán Viktor és a lengyel kormánypártot vezető Jarosław Kaczyński avatott emlékművet a szmolenszki légikatasztrófa emlékére Budapesten. 

A korábbi lengyel elnök, Lech Kaczyński Tu–154-ese 2010. április 10-én zuhant le Oroszországban. Az államfő és kísérete Szmolenszkbe tartott, hogy a közeli katinyi erdőben tisztelegjen az 1940-ben a szovjetek által kivégzett több ezer lengyel emléke előtt. A gép mind a 97 utasa meghalt, az elnök, a felesége, a lengyel politikai vezetés és a hadsereg irányítóinak jelentős része.

(Index, MTI)