Robbanás okozta a szmolenszki légikatasztrófát egy lengyel jelentés szerint

2018.04.11. 15:15

A szmolenszki légikatasztrófát nem a pilóták hibája, hanem egy sor szándékos, egyebek között a gép oroszországi javításakor tett intézkedés, végül a levegőben történt robbanás okozta - olvasható abban a műszaki jelentésben, melyet szerdán hozott nyilvánosságra a lengyel minisztériumi vizsgálóbizottság.

Antoni Macierewicz volt nemzetvédelmi miniszter vezette bizottság kezdte meg a vizsgálat eddigi eredményeinek ismertetését.

A jelentés szerint a gép a szmolenszki repülőtér előtt 900 méterrel felrobbant, és nem pedig egy nyírfának ütközött, ami az orosz vizsgálóbizottság jelentése szerint a katasztrófát okozta.  

Macierewicz a konferencián kétségtelennek nevezte, hogy robbanás történt, elmondta viszont: még vizsgálják, mi okozta ezt, hol helyezhették el esetleg a robbanóanyagot.

A bizottság szakértői elmondták: az üzemanyag esetleges belobbanása okozta robbanás másfajta károkat okozott volna, mint amilyeneket adott esetben észleltek, és másképpen néznének ki a roncsok a földnek ütközéskor történt robbanás után is.

Pénteken Orbán Viktor és a lengyel kormánypártot vezető Jarosław Kaczyński avatott emlékművet a szmolenszki légikatasztrófa emlékére Budapesten. 

A korábbi lengyel elnök, Lech Kaczyński Tu–154-ese 2010. április 10-én zuhant le Oroszországban. Az államfő és kísérete Szmolenszkbe tartott, hogy a közeli katinyi erdőben tisztelegjen az 1940-ben a szovjetek által kivégzett több ezer lengyel emléke előtt. A gép mind a 97 utasa meghalt, az elnök, a felesége, a lengyel politikai vezetés és a hadsereg irányítóinak jelentős része.

(Index, MTI)  • Tippek
  • Biztosítás