Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Aliyev lenyomta Putyint, rá az azeriek 86 százaléka voksolt

2018.04.12. 12:30

Elsöprő győzelmet aratott Ilham Aliyev, 2003 óta hivatalban lévő azerbajdzsáni elnök a szerdai előrehozott államfőválasztáson a véglegesnek tekinthető, még nem hivatalos eredmények szerint, írja az MTI.

Mazahir Panahov, az azerbajdzsáni választási bizottság elnöke a szavazatok csaknem száz százalékának összeszámlálása alapján csütörtökön közölte, hogy Aliyev a voksok 86,03 százalékát szerezte meg. Pár hete Oroszországban Vlagyimir Putyin a voksok 76 százalékát szerezte meg az orosz elnökválasztáson. A részvétel volt.

Panahov szerint

a választási bizottság megvizsgálta előzetesen a beérkezett panaszokat, de egyik sem bizonyult jogosnak. A 74,3 százalékos részvétellel zajló választások átláthatóan, törvényes kereteken belül zajlottak, a nemzetközi megfigyelők tapasztalatai pozitívak voltak.

Hét ellenjelölt indult az államfői tisztségért, de egyikük sem szerezte meg a voksok 5 százalékát. Megfigyelők még a választásokat megelőzően Aliyev egyértelmű győzelmét vetítették előre.

Ilham Aliyev 2018. február 5-én elnöki rendeletben írta elő, hogy az október 17-ére tervezett elnökválasztást hozzák előre április 11-re. Választási győzelmével további hét évig hivatalában marad, mivel a 2016. szeptember 26-i alkotmánymódosító népszavazáson az elnök mandátumát ötről hét évre hosszabbították meg.