Klotild
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Aliyev lenyomta Putyint, rá az azeriek 86 százaléka voksolt

2018.04.12. 12:30

Elsöprő győzelmet aratott Ilham Aliyev, 2003 óta hivatalban lévő azerbajdzsáni elnök a szerdai előrehozott államfőválasztáson a véglegesnek tekinthető, még nem hivatalos eredmények szerint, írja az MTI.

Mazahir Panahov, az azerbajdzsáni választási bizottság elnöke a szavazatok csaknem száz százalékának összeszámlálása alapján csütörtökön közölte, hogy Aliyev a voksok 86,03 százalékát szerezte meg. Pár hete Oroszországban Vlagyimir Putyin a voksok 76 százalékát szerezte meg az orosz elnökválasztáson. A részvétel volt.

Panahov szerint

a választási bizottság megvizsgálta előzetesen a beérkezett panaszokat, de egyik sem bizonyult jogosnak. A 74,3 százalékos részvétellel zajló választások átláthatóan, törvényes kereteken belül zajlottak, a nemzetközi megfigyelők tapasztalatai pozitívak voltak.

Hét ellenjelölt indult az államfői tisztségért, de egyikük sem szerezte meg a voksok 5 százalékát. Megfigyelők még a választásokat megelőzően Aliyev egyértelmű győzelmét vetítették előre.

Ilham Aliyev 2018. február 5-én elnöki rendeletben írta elő, hogy az október 17-ére tervezett elnökválasztást hozzák előre április 11-re. Választási győzelmével további hét évig hivatalában marad, mivel a 2016. szeptember 26-i alkotmánymódosító népszavazáson az elnök mandátumát ötről hét évre hosszabbították meg.