Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Ledőlt két oszlop a Tádzs Mahalnál

2018.04.12. 19:17

FRISSÍTÉS: A BBC eredetileg minaretről írt, de olvasóink jelezték, hogy ez tévedés, és ez alapján mi is módosítottuk a cikket.

Az erős szél ledöntött két oszlopot a Tádzs Mahalnál, írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A négyméteres tornyokat valószínűleg nem 130 km/órás sebességgel tomboló szél erejére tervezték.

A két ledőlt oszlop a 17. századi mauzóleum egy-egy bejáratánál állt, az egyik a királyi kapu volt. A turisták legtöbbször ezt a kaput pillantják meg először.

A másik ledőlt torony a déli bejáratot díszítette. A szakemberek már megkezdték a helyreállítást.

A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt Tádzs Mahal messze a legismertebb indiai építmény. Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahalt (palota ékessége) számára. Az asszony 1631-ben fiatalon, tizennegyedik gyermekének világra hozatala közben meghalt, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyent még nem látott a világ. Az épületegyüttes felépítése 22 évig tartott, és felemésztette a kincstár teljes tartalmát.