Árpád
-2 °C
4 °C

Feljelentik a szlovén államfőt

2018.04.12. 19:47

A szlovén nemzetgyűlés elfogadta a sostanji TES6 erőmű pénzügyi befektetéseiről készül parlamenti vizsgálati jelentést, és úgy döntött, hogy büntetőjogi feljelentést tesz az ügyészségen Borut Pahor államfő és korábbi kormányának két minisztere ellen, mert elmulasztotta a szükséges felügyelet gyakorlását, írja az MTI. Pahor 2008-2012 között Szlovénia miniszterelnöke volt.

A nemzetgyűlés kedden szavazott a jelentéséről, szerdán elküldte az ügyészségnek, ahová csütörtökön meg is érkezett.

Az erőmű beruházási költségei eredetileg 600 millió euróra rúgtak volna, de ez az összeg végül 1,4 milliárd euró lett. A 450 oldalas jelentés szerint a túlköltekezésért leginkább Pahor kormányának két tárcavezetője, Franc Križanič korábbi pénzügy- és Matej Lahovnik korábbi gazdasági miniszter okolható. Borut Pahor elutasítja a politikai felelősségre vonatkozó vádakat.

A Dnevnik című szlovén napilap szerint Szlovénia függetlensége óta először történt meg, hogy büntetőjogi panasszal élt a parlament egy legmagasabb rangú tisztségviselő ellen.

Az újság mindazonáltal hozzátette: nem tud szabadulni az érzéstől, hogy mindennek köze van a közelgő parlamenti választásokhoz. Kétségtelen, hogy a szociáldemokraták (SD) fontos szerepet játszottak a vitatott befektetésben, de a parlamenti vizsgálat Janez Janšának, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnökének kormányzási idejére (2004-2008) is kiterjedt. A projekt kivitelezéséről ugyanis még 2005-ben döntött az akkori kormány.

A szlovéniai parlamenti választásokon jó esélyekkel induló Janša a közvélemény-kutatások szerint a második helyen áll, őket követik a szociáldemokraták.

Borut Pahor államfő szombaton írja ki a választások dátumát, amely várhatóan május 27-re vagy június 3-ra esik majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?