Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.87%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.09%

Feljelentik a szlovén államfőt

2018.04.12. 19:47

A szlovén nemzetgyűlés elfogadta a sostanji TES6 erőmű pénzügyi befektetéseiről készül parlamenti vizsgálati jelentést, és úgy döntött, hogy büntetőjogi feljelentést tesz az ügyészségen Borut Pahor államfő és korábbi kormányának két minisztere ellen, mert elmulasztotta a szükséges felügyelet gyakorlását, írja az MTI. Pahor 2008-2012 között Szlovénia miniszterelnöke volt.

A nemzetgyűlés kedden szavazott a jelentéséről, szerdán elküldte az ügyészségnek, ahová csütörtökön meg is érkezett.

Az erőmű beruházási költségei eredetileg 600 millió euróra rúgtak volna, de ez az összeg végül 1,4 milliárd euró lett. A 450 oldalas jelentés szerint a túlköltekezésért leginkább Pahor kormányának két tárcavezetője, Franc Križanič korábbi pénzügy- és Matej Lahovnik korábbi gazdasági miniszter okolható. Borut Pahor elutasítja a politikai felelősségre vonatkozó vádakat.

A Dnevnik című szlovén napilap szerint Szlovénia függetlensége óta először történt meg, hogy büntetőjogi panasszal élt a parlament egy legmagasabb rangú tisztségviselő ellen.

Az újság mindazonáltal hozzátette: nem tud szabadulni az érzéstől, hogy mindennek köze van a közelgő parlamenti választásokhoz. Kétségtelen, hogy a szociáldemokraták (SD) fontos szerepet játszottak a vitatott befektetésben, de a parlamenti vizsgálat Janez Janšának, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnökének kormányzási idejére (2004-2008) is kiterjedt. A projekt kivitelezéséről ugyanis még 2005-ben döntött az akkori kormány.

A szlovéniai parlamenti választásokon jó esélyekkel induló Janša a közvélemény-kutatások szerint a második helyen áll, őket követik a szociáldemokraták.

Borut Pahor államfő szombaton írja ki a választások dátumát, amely várhatóan május 27-re vagy június 3-ra esik majd.