Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump elhalasztotta a szíriai válaszcsapást

2018.04.13. 05:26

Nem született döntés Szíriáról a nemzetbiztonsági tanács washingtoni ülésén - jelentette be közleményében a Fehér Ház helyi idő szerint csütörtökön későn délután, mely azt is tudatja, hogy Donald Trump elnök elhalasztotta a döntést a Szíria elleni esetleges katonai csapásmérésről, mert még "további konzultációkat tart szükségesnek" a szövetséges országokkal (a lehetséges partnerek ebben az esetben Franciaország és Nagy-Britannia).

Az Aszad-rezsim elleni válaszcsapást a szíriai Dúma városában múlt szombaton történt, több tucatnyi áldozattal járó gáztámadást követően ígérte meg a felháborodott Trump, de ahogy arról részletesen is olvasat, valójában igen kevés az opciója egy érdemi megtorlásra, és a roppant kényes szíriai egyensúly - elsősorban az Aszad oldalán harcoló orosz csapatok jelenléte - is megköti a kezét. Ezért nem csoda, ha úgy tűnik, inkább arcvesztés nélkül ki akar hátrálni az egészből: csütörtökön már a Twitteren is azt írta:

Soha nem mondtam, mikor kerül sor a Szíria elleni támadásra, lehet, hogy nagyon hamar, lehet hogy egyáltalán nem hamar.

Ezen a megfogalmazáson később, már a nemzetbiztonsági tanács ülése előtt finomított:

Nagyon, nagyon komolyan vizsgáljuk a helyzet egészét.

A nemzetbiztonsági tanács megbeszélésén részt vett James Mattis védelmi miniszter (korábban a közel-keleti amerikai csapatok parancsnoka) is, aki csütörtökön délelőtt a képviselőház fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán hangsúlyozta: bármilyen amerikai katonai csapás célja az, hogy megelőzze a szíriai háború oly' mértékű "elszabadulását", amelyben részt venne Oroszország, Irán, Törökország és mások is. Az amerikai védelmi miniszter a képviselőházi bizottság előtt megjegyezte ugyan, hogy az esetleges katonai csapásmérésnek megvannak a kockázatai,

de a vegyi fegyverek szíriai bevetését nem szabad eltűrni.

A tárcavezető kitartott azon korábbi álláspontja mellett, hogy az Egyesült Államoknak "csak fél lábbal" szabad ottmaradnia Szíriában, nehogy belefolyjon a polgárháborúba.

(MTI)