Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az USA ráeresztette felderítőgépeit a szíriai orosz bázisokra

2018.04.13. 08:10

Hét amerikai katonai repülőgép felderítő tevékenységet végzett Szíria partvidékének közelében, ahol a tartuszi orosz haditengerészeti kikötő és a hmejmími katonai reptér található - írta orosz közlésekre hivatkozva az MTI. 

A beszámoló szerint az amerikai haditengerészet hat P-8A Poseidon típusú tengeri járőrrepülőgépe az olaszországi Szicília egyik támaszpontjáról indult bevetésre, míg egy másik, EP-3E Aries II típusú amerikai felderítőgép a görögországi Kréta szigetéről startolt.

A Szíria körüli helyzet súlyosbodását a kelet-gútai Dúmában végrehajtott - szinte biztosan az Aszad-rezsimhez köthető - vegyi támadással kapcsolatos jelentések váltották ki. Donald Trump amerikai elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy megtorlásul a történtekre az Egyesült Államok katonai csapást mér a szíriai kormányerőkre, Oroszország pedig azt ígérte, lelövik az amerikai rakétákat. Péntekre azonban a kedélyek lecsillapodtak, a két hatalom szíriai koordinációja folytatódott, az amerikai megtorló csapás pedig - Trump nyilatkozatai alapján - a jövőbe tolódott.