Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kilenc év börtön a karácsonyi vásárban robbantani akaró férfinek

2018.04.13. 21:33

Kilenc évi börtönbüntetésre ítélte a bécsi tartományi bíróság pénteken azt a 19 éves vádlottat, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet nevében két merényletet tervezett végrehajtani Németországban, az egyiket 2016 decemberében, a ludwigshafeni karácsonyi vásárban egy akkor 12 éves fiú segítségével.

Az MTI azt írja, a törvényszék bizonyítottnak látta, hogy aktív szerepet játszott az említett kiskorú fiú bevonásával végrehajtani kívánt terrorcselekményben, és a tervezett merényletet csak az hiúsította meg, hogy a házilag készített pokolgép nem lépett működésbe. A most 14 éves, iraki gyökerekkel rendelkező, német születésű fiút a per során tanúként hallgatták meg.

A vádak szerint az albán gyökerekkel rendelkező 19 éves bécsi lakos egy akkor 15 éves lányt is fel akart bujtani egy közös merényletre a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Ramstein amerikai katonai támaszpont ellen. A férfi bűnösségét a bíróság gyilkosságra való felbujtásban és terrorszervezeti tagságban állapította meg.

Az elítélt, akit 15 év szabadságvesztés fenyegetett, a pénteki ítélet hirdetéskor bűnbánatot tanúsított. A per elején még az Iszlám Állam tagjának vallotta magát, később a vizsgálati fogságban részt vett egy úgynevezett deradikalizálódási folyamaton, bár saját szavai szerint még "nem gyógyult teljesen".