Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiürítettek egy csendes-óceáni szigetet

2018.04.13. 07:12

Szükségállapotot vezettek be az óceániai Vanuatu Ambae nevű szigetén a fokozódó tevékenysége miatt - közölte pénteken  Jesse Benjamin, a helyi katasztrófavédelem vezetője elmondta, hogy a Manaro vulkán miatt az embereket egy szomszédos szigetre telepítik át. A szükségállapotot nem egy közvetlen vulkánkitörés miatt rendelték el, hanem azért, mert a vulkánból óriási mennyiségben tör fel hamu, ami tönkre teszi a mezőgazdasági terményeket, megmérgezi a vizeket, miáltal lakhatatlanná válik a sziget.

Tavaly szeptemberben hasonló készültséget kellett elrendelni Ambae szigetén, akkor vulkánkitörés veszélye miatt evakuáltak több mint 11 ezer embert a szomszédos szigetre. Október végén a szükségállapotot megszüntették és a lakosok visszatérhettek lakóhelyükre.

Vanuatu a Csendes-óceán délnyugati részén, Melanéziában található, 83 szigetből áll. Az államtól délnyugatra fekszik Ausztrália, délre Új-Kaledónia, keletre pedig a Fidzsi Köztársaság;összesen mintegy 273 ezer lakosa van.

(MTI)