Erzsébet
1 °C
4 °C

Katonák és lázadók is meghaltak egy egyiptomi terrortámadásban

2018.04.14. 15:31

Az egyiptomi hadsereg közleménye alapján nyolc katona és tizennégy fegyveres lázadó veszítette életét a Sínai-félsziget középső részén szombaton, amikor robbanóövekkel és kézigránátokkal felfegyverkezett szélsőségesek megtámadtak egy katonai ellenőrző pontot – írja az MTI.

A terrorcselekmény néhány órával azután történt, hogy a hatóságok meghosszabbították az egy éve bevezetett rendkívüli állapotot. A militánsok hajnaltájban támadták meg az ellenőrző pontot, négyen közülük működésbe hozták robbanóöveiket, amivel nyolc katonát megöltek, másik tizenötöt pedig megsebesítettek. A katonák az összes támadóval végeztek.

Ez volt a legnagyobb támadás a biztonsági erők ellen Egyiptomban, mióta Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnököt, aki azt ígérte, hogy országa stabilitásáért és biztonságáért fog munkálkodni, a múlt hónapban második hivatali időszakra újraválasztották.

Egyiptom egy iszlamista lázadás ellen küzd a Sínai-félsziget északi részén, mióta Szíszi 2013-ban széles körű tiltakozó tömegmozgalom nyomán puccsal eltávolította a Muzulmán Testvériséghez tartozó Mohamed Murszi elnököt. Esz-Szíszi novemberben azután adott parancsot a hadseregnek arra, hogy három hónapon belül számoljanak le a militánsokkal, hogy egy brutális támadás során több mint 300 ember vesztette életét. A hadsereg februárban offenzívát indított a lázadók ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?