Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az oroszok szerint a szíriai támadás a világbékét veszélyezteti

2018-04-13T191953Z 1430877069 RC1713B00E00 RTRMADP 3 MIDEAST-CRI
2018.04.14. 12:28 Módosítva: 2018-04-14 14:49:24

Magyar idő szerint szombat hajnalban amerikai vezetéssel mértek légicsapásokat három szíriai célpontra, válaszul a múlt heti, Dúma elleni vegyitámadásra. Moszkva már korábban reagált, azt írták, következményei lesznek a nyugati csapásoknak, Kanada és a NATO azonban üdvözölte a lépést, és hozzájuk csatlakozott többek közt Törökország és Izrael is, míg Irán elítélte a támadást.

Jogos beavatkozás

Donald Trump Twitteren köszönte meg Franciaországnak és Nagy-Britanniának a bölcsességét és a "nagyszerű hadseregük erejét", mint írta, jobban nem is sikerülhetett volna az akció, elérték, amit akartak. Pár perccel később megjegyezte azt is, hogy nagyon büszke az Egyesült Államok hadseregére, ami nemsokára a legjobb lesz, amivel valaha rendelkeztek, ha megkapja a számára elkülönített támogatást.

Theresa May is megszólalt az ügyben, ő azt emelte ki, hogy a bevetés sikeres volt, emellett pedig kitért arra is, hogy London számára egyértelmű, hogy a dúmai vegyitámadásért kit terhel a felelősség, erre volt válasz az összehangolt katonai művelet.

Az akcióban szintén részt vevő franciák azt nyilatkozták, a szíriai vegyi arzenál nagy részét sikerült lerombolniuk, valamint elmondták, az akcióban bevetett francia repülők mindegyike biztonságban leszállt. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a BFMTV televízióban elmondta, a vegyi fegyverek kérdésében létezik egy vörös vonal, melyet nem szabad átlépni, ha pedig mégis megteszik, akkor újabb intervenció várható, de hozzátette, szerinte megértették a leckét.

A német kormány is támogatását fejezte ki, Angela Merkel szerint szükséges és arányos beavatkozásra került sor, ami a vegyi fegyverek nemzetközi tilalmáról szóló egyezmény hatékonyságának megőrzése szempontjából volt fontos. A légicsapást végrehajtó koalíció az általa viselt felelősséggel összhangban cselekedett – tette hozzá.

A román vezetők pártállástól függetlenül úgy nyilatkoztak, hogy elfogadhatatlannak tartják a vegyi fegyverek használatát, és szolidaritásukat fejezték ki az ország stratégiai sövetségeseivel szombaton. A román külügyminisztérium közleményében egy független és elfogulatlan helyszíni vizsgálatot sürget Szíriában, amelynek alapján felelősségre vonják a vegyi támadás elkövetőit.

Szaúd-Arábia szintén azt közölte, teljes mértékben támogatják a légicsapásokat, melyeket Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának cselekedetei tettek szükségessé. Az iraki külügyminisztérium ugyanakkor rendkívül veszélyes fejleményként értékelte a támadást, a tárca szerint egy ilyen művelet destabilizálhatja a régiót. Az iraki külügyminisztérium szorgalmazta, hogy az arab vezetők vitassák meg a helyzetet a vasárnap Szaúd-Arábiában tartandó tanácskozásukon.

Egy neve elhallgatását kérő izraeli tisztségviselő szerint Aszad gyilkos akciói miatt voltak jogosak a rakétacsapások, ráadásul véleménye szerint Irán is Szíriát teszi ki veszélynek azzal, hogy a területéről indít támadásokat. Joáv Galant építésügyi miniszter úgy vélekedett, a támadás fontos üzenet a Szíria, Irán és a Hezbollah által alkotott "gonosz szövetségnek".

A törökök hasonlóan vélekedtek, szerintük a légicsapás helyénvaló válasz volt a dúmai támadásra, a külügyminisztérium közleménye szerint a mostani beavatkozás "az egész emberiség lelkiismeretének tolmácsa", álláspontjuk szerint a nemzetközi közösség nem hagyhatja büntetlenül az emberiesség elleni és a háborús bűntetteket.

A lengyelek óvatosabban nyilatkoztak, ők arra hívták fel a figyelmet, hogy kerülni kell Szíria esetében az olyan lépéseket, amik tovább eszkalálják a helyzetet, de az a lengyel külügyi tárca közleményéből is jól látszik, hogy a múlt heti dúmai esettel összefüggésben értelmezik a történteket. Ennek megfelelően ők is hangsúlyozták, hogy meg kell akadályozni a vegyifegyver-támadások megismétlődését, a megfelelő reakció hiánya pedig biztatást jelentene a jogsértők számára.

Paolo Gentiloni olasz ügyvivő kormányfő hasonlóan vélekedett, szerinte indokolt volt a támadás, de annak, ami történt, korlátozottnak kell maradnia, mert nem ez az ideje a helyzet súlyosbításának. Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője ugyanakkor közösségi oldalán "borzalmas tévedésnek" nevezte a szíriai légicsapásokat.

A cseheknél is érdekes volt a támadás fogadtatása, a külügy helyeselte a légicsapásokat, Milos Zeman államfő azonban bírálta a történteket, álláspontja szerint a katonai megoldásnak ugyanis mindig az utolsónak kellene lennie, az elnöki szóvivő pedig a cseh újságírókat és a civil szervezeteket is bírálta, akik szerinte lelkesen támogatják a szíriai háború folytatását.

Oroszország őrületről beszél

Moszkva korábban már reagált a támadásra, szerintük az amerikaiaknak nincs erkölcsi felhatalmazásuk arra, hogy más országokat vádoljanak, mikor nekik is vannak vegyifegyver-készleteik, a csapásoknak pedig elmondásuk szerint következményei lesznek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azóta azt is közölte, Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi a Szíriát ért amerikai-brit-francia katonai csapás miatt, álláspontja szerint ugyanis a leghatározottabban elítélik a támadást Szíria ellen, ahol orosz katonák segítik a törvényes kormányt a terrorizmus elleni harcban.

Az orosz vezető agresszióval és a szíriai humanitárius helyzet súlyosbításával vádolta meg a katonai csapást végrehajtó államokat, emellett ő is kitért arra a Szergej Lavrov orosz külügyminiszter által már pedzegetett állításra, hogy a a dúmai vegyifegyver-támadást „külföldi ügynökök" rendezték meg.

Az orosz védelmi tárca azt is közölte, hogy a szíriai légvédelem 71-et megsemmisített az arab ország ellen bevetett 103 manőverező robotrepülőgép közül, valamint, hogy a csapásnak sem katonai, sem polgári áldozatai nem voltak. Orosz tisztviselők egyébként úgy nyilatkoztak, hogy a támadások

kézzelfogható veszélyt jelentenek a világbékére nézve.

Kína sem üdvözölte a támadást, amely szerintük a nemzetközi jog alapvető normáinak megszegését jelenti. A kelet-ázsiai ország külügyminisztériumának szóvivője, Hua Csun-jing pedig sürgette a visszatérést a szíriai polgárháború tárgyalásos rendezéséhez, mert álláspontjuk szerint a konfliktust csak politikai úton lehet rendezni. Ezzel összhangban a dúmai vegyifegyver-támadással kapcsolatban is teljes körű, méltányos és elfogulatlan vizsgálatot sürgettek.

Az iráni külügyminisztérium szintén elítélte a támadást, a tárca szerint az Egyesült Államokat és szövetségeseit terheli majd a felelősség a katonai akció következményeiért a térségben "és azon túl". 

Az Egyesült Államok és szövetségesei semmiféle eredményt nem fognak elérni a Szíriában elkövetett bűntettekkel

– mondta Ali Hamenei ajatollah, aki bűnözőnek nevezte az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Franciaországot.

A szíriai rezsimet támogató libanoni síita milícia, a Hezbollah a nemzetközi jog kirívó megsértésének nevezte a légicsapásokat, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a Szíria elleni amerikai "háború" nem éri el a célját.

A Dzsais al-Iszlam dúmai lázadócsoport sem örült túlságosan, Twitteren úgy fogalmaztak, hogy vicc az egész, mert ugyan a bűn eszközét megtorolták az amerikai-francia-brit erők, a bűn elkövetője, Aszad elnök azonban a helyén maradt.

Aszad eltökéltebb, mint valaha

A szíriai elnök is megszólalt a légicsapás után, a szír elnöki hivatal számolt be az elnök iráni hivatali kollégájával, Haszan Róhánival folytatott telefonbeszélgetéséről, melyben Aszad azt mondta, 

ez az agresszió csak megerősíti Szíria eltökéltségét a terrorizmus elleni harcra és a terrorizmus megsemmisítésére az ország minden pontján.

Hozzátette azt is, hogy a támadás a nyugati hatalmak azon kudarcát tükrözi, hogy nem voltak képesek megvalósítani céljaikat Szíriában a lázadók támogatása révén, álláspontja szerint ugyanis akkor támadtak, mikor rájöttek, hogy elvesztették hitelüket az állampolgárok és az egész világ előtt.

Az iráni elnök a korábbi nyilatkozatokkal egybevágóan biztosította Aszadot, hogy Irán továbbra is kiáll Szíria mellett, és ő is kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a nyugati támadás nem gyengíti a szíriai nép elhatározottságát a terrorizmus elleni küzdelemben.

Nyitókép: békepárti tüntetők Nagy-Britannia háborús részvétele ellen tiltakoznak Londonban, április 13-án, pénteken (Simon Dawson/Reuters)