Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Az oroszok szerint a szíriai támadás a világbékét veszélyezteti

2018-04-13T191953Z 1430877069 RC1713B00E00 RTRMADP 3 MIDEAST-CRI
2018.04.14. 12:28 Módosítva: 2018.04.14. 14:49

Magyar idő szerint szombat hajnalban amerikai vezetéssel mértek légicsapásokat három szíriai célpontra, válaszul a múlt heti, Dúma elleni vegyitámadásra. Moszkva már korábban reagált, azt írták, következményei lesznek a nyugati csapásoknak, Kanada és a NATO azonban üdvözölte a lépést, és hozzájuk csatlakozott többek közt Törökország és Izrael is, míg Irán elítélte a támadást.

Jogos beavatkozás

Donald Trump Twitteren köszönte meg Franciaországnak és Nagy-Britanniának a bölcsességét és a "nagyszerű hadseregük erejét", mint írta, jobban nem is sikerülhetett volna az akció, elérték, amit akartak. Pár perccel később megjegyezte azt is, hogy nagyon büszke az Egyesült Államok hadseregére, ami nemsokára a legjobb lesz, amivel valaha rendelkeztek, ha megkapja a számára elkülönített támogatást.

Theresa May is megszólalt az ügyben, ő azt emelte ki, hogy a bevetés sikeres volt, emellett pedig kitért arra is, hogy London számára egyértelmű, hogy a dúmai vegyitámadásért kit terhel a felelősség, erre volt válasz az összehangolt katonai művelet.

Az akcióban szintén részt vevő franciák azt nyilatkozták, a szíriai vegyi arzenál nagy részét sikerült lerombolniuk, valamint elmondták, az akcióban bevetett francia repülők mindegyike biztonságban leszállt. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a BFMTV televízióban elmondta, a vegyi fegyverek kérdésében létezik egy vörös vonal, melyet nem szabad átlépni, ha pedig mégis megteszik, akkor újabb intervenció várható, de hozzátette, szerinte megértették a leckét.

A német kormány is támogatását fejezte ki, Angela Merkel szerint szükséges és arányos beavatkozásra került sor, ami a vegyi fegyverek nemzetközi tilalmáról szóló egyezmény hatékonyságának megőrzése szempontjából volt fontos. A légicsapást végrehajtó koalíció az általa viselt felelősséggel összhangban cselekedett – tette hozzá.

A román vezetők pártállástól függetlenül úgy nyilatkoztak, hogy elfogadhatatlannak tartják a vegyi fegyverek használatát, és szolidaritásukat fejezték ki az ország stratégiai sövetségeseivel szombaton. A román külügyminisztérium közleményében egy független és elfogulatlan helyszíni vizsgálatot sürget Szíriában, amelynek alapján felelősségre vonják a vegyi támadás elkövetőit.

Szaúd-Arábia szintén azt közölte, teljes mértékben támogatják a légicsapásokat, melyeket Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának cselekedetei tettek szükségessé. Az iraki külügyminisztérium ugyanakkor rendkívül veszélyes fejleményként értékelte a támadást, a tárca szerint egy ilyen művelet destabilizálhatja a régiót. Az iraki külügyminisztérium szorgalmazta, hogy az arab vezetők vitassák meg a helyzetet a vasárnap Szaúd-Arábiában tartandó tanácskozásukon.

Egy neve elhallgatását kérő izraeli tisztségviselő szerint Aszad gyilkos akciói miatt voltak jogosak a rakétacsapások, ráadásul véleménye szerint Irán is Szíriát teszi ki veszélynek azzal, hogy a területéről indít támadásokat. Joáv Galant építésügyi miniszter úgy vélekedett, a támadás fontos üzenet a Szíria, Irán és a Hezbollah által alkotott "gonosz szövetségnek".

A törökök hasonlóan vélekedtek, szerintük a légicsapás helyénvaló válasz volt a dúmai támadásra, a külügyminisztérium közleménye szerint a mostani beavatkozás "az egész emberiség lelkiismeretének tolmácsa", álláspontjuk szerint a nemzetközi közösség nem hagyhatja büntetlenül az emberiesség elleni és a háborús bűntetteket.

A lengyelek óvatosabban nyilatkoztak, ők arra hívták fel a figyelmet, hogy kerülni kell Szíria esetében az olyan lépéseket, amik tovább eszkalálják a helyzetet, de az a lengyel külügyi tárca közleményéből is jól látszik, hogy a múlt heti dúmai esettel összefüggésben értelmezik a történteket. Ennek megfelelően ők is hangsúlyozták, hogy meg kell akadályozni a vegyifegyver-támadások megismétlődését, a megfelelő reakció hiánya pedig biztatást jelentene a jogsértők számára.

Paolo Gentiloni olasz ügyvivő kormányfő hasonlóan vélekedett, szerinte indokolt volt a támadás, de annak, ami történt, korlátozottnak kell maradnia, mert nem ez az ideje a helyzet súlyosbításának. Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője ugyanakkor közösségi oldalán "borzalmas tévedésnek" nevezte a szíriai légicsapásokat.

A cseheknél is érdekes volt a támadás fogadtatása, a külügy helyeselte a légicsapásokat, Milos Zeman államfő azonban bírálta a történteket, álláspontja szerint a katonai megoldásnak ugyanis mindig az utolsónak kellene lennie, az elnöki szóvivő pedig a cseh újságírókat és a civil szervezeteket is bírálta, akik szerinte lelkesen támogatják a szíriai háború folytatását.

Oroszország őrületről beszél

Moszkva korábban már reagált a támadásra, szerintük az amerikaiaknak nincs erkölcsi felhatalmazásuk arra, hogy más országokat vádoljanak, mikor nekik is vannak vegyifegyver-készleteik, a csapásoknak pedig elmondásuk szerint következményei lesznek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azóta azt is közölte, Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi a Szíriát ért amerikai-brit-francia katonai csapás miatt, álláspontja szerint ugyanis a leghatározottabban elítélik a támadást Szíria ellen, ahol orosz katonák segítik a törvényes kormányt a terrorizmus elleni harcban.

Az orosz vezető agresszióval és a szíriai humanitárius helyzet súlyosbításával vádolta meg a katonai csapást végrehajtó államokat, emellett ő is kitért arra a Szergej Lavrov orosz külügyminiszter által már pedzegetett állításra, hogy a a dúmai vegyifegyver-támadást „külföldi ügynökök" rendezték meg.

Az orosz védelmi tárca azt is közölte, hogy a szíriai légvédelem 71-et megsemmisített az arab ország ellen bevetett 103 manőverező robotrepülőgép közül, valamint, hogy a csapásnak sem katonai, sem polgári áldozatai nem voltak. Orosz tisztviselők egyébként úgy nyilatkoztak, hogy a támadások

kézzelfogható veszélyt jelentenek a világbékére nézve.

Kína sem üdvözölte a támadást, amely szerintük a nemzetközi jog alapvető normáinak megszegését jelenti. A kelet-ázsiai ország külügyminisztériumának szóvivője, Hua Csun-jing pedig sürgette a visszatérést a szíriai polgárháború tárgyalásos rendezéséhez, mert álláspontjuk szerint a konfliktust csak politikai úton lehet rendezni. Ezzel összhangban a dúmai vegyifegyver-támadással kapcsolatban is teljes körű, méltányos és elfogulatlan vizsgálatot sürgettek.

Az iráni külügyminisztérium szintén elítélte a támadást, a tárca szerint az Egyesült Államokat és szövetségeseit terheli majd a felelősség a katonai akció következményeiért a térségben "és azon túl". 

Az Egyesült Államok és szövetségesei semmiféle eredményt nem fognak elérni a Szíriában elkövetett bűntettekkel

– mondta Ali Hamenei ajatollah, aki bűnözőnek nevezte az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Franciaországot.

A szíriai rezsimet támogató libanoni síita milícia, a Hezbollah a nemzetközi jog kirívó megsértésének nevezte a légicsapásokat, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a Szíria elleni amerikai "háború" nem éri el a célját.

A Dzsais al-Iszlam dúmai lázadócsoport sem örült túlságosan, Twitteren úgy fogalmaztak, hogy vicc az egész, mert ugyan a bűn eszközét megtorolták az amerikai-francia-brit erők, a bűn elkövetője, Aszad elnök azonban a helyén maradt.

Aszad eltökéltebb, mint valaha

A szíriai elnök is megszólalt a légicsapás után, a szír elnöki hivatal számolt be az elnök iráni hivatali kollégájával, Haszan Róhánival folytatott telefonbeszélgetéséről, melyben Aszad azt mondta, 

ez az agresszió csak megerősíti Szíria eltökéltségét a terrorizmus elleni harcra és a terrorizmus megsemmisítésére az ország minden pontján.

Hozzátette azt is, hogy a támadás a nyugati hatalmak azon kudarcát tükrözi, hogy nem voltak képesek megvalósítani céljaikat Szíriában a lázadók támogatása révén, álláspontja szerint ugyanis akkor támadtak, mikor rájöttek, hogy elvesztették hitelüket az állampolgárok és az egész világ előtt.

Az iráni elnök a korábbi nyilatkozatokkal egybevágóan biztosította Aszadot, hogy Irán továbbra is kiáll Szíria mellett, és ő is kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a nyugati támadás nem gyengíti a szíriai nép elhatározottságát a terrorizmus elleni küzdelemben.

Nyitókép: békepárti tüntetők Nagy-Britannia háborús részvétele ellen tiltakoznak Londonban, április 13-án, pénteken (Simon Dawson/Reuters)