Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán feudális rendszeréről ír a konzervatív német sajtó

03
2018.04.15. 17:53

A Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadása Feudális Magyarország címmel írt elemzést a Fidesz újabb győzelméről. A jobboldali német lap cikkéből az MTI szemléje ugyan először azt emeli ki, hogy Orbán „egyértelmű demokratikus felhatalmazást kapott a kormányzás folytatására”, de aztán jönnek a kritikai megjegyzések.

Mint a cikkből a német olvasók megtudhatják, az ellenzéket hátrányos helyzetbe hozta a kormánypárt túlhatalma a sajtó és a pénzügyek területén, a kétharmados többség pedig a választási rendszer sajátosságaiból adódik. A FAZ cikke a Fidesz főleg vidéken nagyon magas támogatottságának az okait vizsgálja, szerintük nem elégséges az a magyarázat, hogy a kormányközeli médiából "szűretlenül és zavartalanul zuhogott a propaganda az emberekre". A lap szerint a Fidesz vidéki sikerének magyarázatához inkább a függőségi-, és kliensviszonyokat kell vizsgálni.

A párt az utóbbi nyolc évben sok embert juttatott előnyökhöz, és ezeket Orbánnak tulajdonítják, a hátrányokat viszont Soros Györgyre, Brüsszelre vagy a migránsokra kenik. Újraosztották a dohányárusítási jogokat és állami földeket, sok embert közvetve vagy közvetlenül az állam foglalkoztat, az üzemeknek pedig abból kell kiindulniuk, hogy jó viszonyt kell ápolni a fideszes hatalmasságokkal, különben előfordulhat, hogy a megszokottnál alaposabb adóellenőrzés következik. Vagy ott van az az "otromba, de hatásos trükk", hogy egy törvénnyel csökkentik az energia árát, és a szolgáltatókat kötelezik, hogy a számlán tüntessék fel, hogy "a fogyasztó mekkora engedményt köszönhet a kormánynak". A FAZ megemlíti, hogy a bírálók szerint egyfajta modern feudális rendszer alakult ki – érdekes ilyesmit az MTI-n olvasni, még ha szemléről is van csak szó.

(Borítókép: Barakonyi Szabolcs/Index)