Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Putyin: Káoszhoz vezet, ha a Nyugat folytatja a szíriai támadásokat

2018.04.15. 19:30

Putyin szerint káoszhoz fog vezetni a nemzetközi kapcsolatokban, ha a Nyugat további támadásokat intéz Szíria ellen. Putyin az iráni elnökkel beszélt erről vasárnap telefonon, miután az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország szombaton célzott csapásokat mért szíriai katonai létesítményekre a kelet-gútai vegyifegyver-támadás miatt. Az iráni és az orosz elnök egyetértett abban, hogy a nyugati katonai akció ártott a hét éve húzódó, többoldalú szíriai konfliktus politikai rendezési esélyeinek.

A szombati volt az eddigi legnagyobb katonai akció Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen. A művelet mindhárom résztvevője hangsúlyozta, hogy nem beavatkozni akartak a konfliktus menetébe, és nem volt céljuk a damaszkuszi kormány megdöntése sem.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes - röviddel Putyin szavainak közzététele előtt - békülékenyebb hangon nyilatkozott, és azt mondta: Moszkva mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy javítsa a Nyugathoz fűződő viszonyát.

A feltehetően ideggázokkal elkövetett támadásban több mint 40 ember halt meg. A nyugati hatalmak az Aszad-rezsimet teszik felelőssé, míg a damaszkuszi vezetés és legfőbb szövetségese, Oroszország ezt visszautasítják, koholmánynak nevezve a Nyugat állításait.