Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tombol a Lassa-láz Nigériában

2018.04.16. 13:52

Legalább 101 emberéletet követelt a Lassa-láz Nigériában - mondta el az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi szervezet az MTI . További 45 halálesetet még nem erősítettek meg. Két hónap alatt vélhetőleg 1781-en betegedtek meg, a megerősített Lassa-lázas esetek száma 408.

Nigéria 37 szövetségi államából 18-ban regisztráltak megbetegedéseket - tette hozzá az MSF. A Lassa-láz az északkeleti Bauchiban, a délkeleti Ebonyiban és a délnyugati Ondóban tombol a leghevesebben. A segélyszervezet elmondta, hogy a betegeket kezelő egészségügyi dolgozók és orvosok közül is többen megfertőződtek és meghaltak. Ők nem tudták, hogy betegeik elkapták a vírust, vagy nem viseltek megfelelő védőruházatot.

Bár a 190 milliós Nigériában időről időre felüti fejét a Lassa-láz, ez az első alkalom, hogy ilyen mértékű a megbetegedés - hívta fel a figyelmet a nigériai járványügyi hivatal. A szervezet február végén 317 fertőzöttről és 72 halottról számolt be. Százakat megfigyelés alatt tartanak, mert kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel. A vírus a nyugat-afrikai Libériában is megjelent. Ott legalább tizenketten vesztették életüket az év eleje óta.

A Lassa-láz vírusos megbetegedés, amelyet 1969-ben jegyeztek fel először az észak-nigériai Lassában. A súlyos esetekben akár halállal is végződő láz ellen nincs oltás. A betegség patkányürülékkel, valamint a fertőzöttek testnedveivel terjed. A Lassa-láz a harmadikként szerepel a WHO a potenciálisan világjárványt okozó betegségek listáján.

Szélsőséges esetekben a lappangási időszakot követően a beteg fokozatosan emelkedő lázra, hidegrázásra, fejfájásra, izom- és csontfájdalmakra, arcduzzanatra, valamint nagyon rossz közérzetre panaszkodhat. Ezt követően kötőhártya-gyulladás és belső vérzések jelentkezhetnek.