Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Etiópia vissza akarja kapni Angliától az elrabolt műkincseit

2018.04.17. 17:57

Etiópia vissza akarja kapni Nagy-Britanniától azokat a műkincseket, amelyeket a brit hadsereg 150 éve a győztes makdalai csata után zsákmányolt az országból, írja az MTI. A feljegyzések szerint 12 elefántra és több mint 200 öszvérre volt szükség a kincsek elszállítására.

Az 1868 áprilisában lezajlott csata évfordulójára ebben a hónapban emlékeznek az afrikai országban. Az ütközet után a Robert Napier tábornok vezette győztes angol sereg magával vitte a makdalai könyvtár ősi kéziratainak jelentős részét, amelyek ma a British Museumban vannak, továbbá ékszereket és más felbecsülhetetlen értékű kincseket. 

A csata után II. Tevodrosz etióp császár öngyilkosságot követett el. A britek hétéves fiát, Alemajehu herceget is magukkal vitték Angliába, ahol Viktória királynő kedvence lett, ám nagyon fiatalon, 19 évesen meghalt. A kincsek egy részét egyébként jelenleg éppen a londoni Viktória és Albert Múzeumban meg is lehet tekinteni egy új kiállításon.

Mindent megtesznek

Az etióp kulturális és idegenforgalmi miniszter hétfőn elmondta: minden diplomáciai és jogi lehetőséget felhasználnak arra, hogy visszaszerezzék a kincseket és Alemajehu herceg földi maradványait. Az etióp herceg a windsori Szent György-kápolnában nyugszik, ahol Harry brit herceg és menyasszonya, Meghan Markle május 19-én egybekel.

Etiópia már tíz évvel ezelőtt is próbálkozott a műkincsek visszaszerzésével, de eddig semmilyen előrelépés nem történt az ügyben. Állítólag a  Viktória és Albert Múzeum a visszakövetelt műkincsek közül néhány tárgyat kölcsönadna Etiópiának, de ez nagy felháborodást váltott ki az afrikai országban.