Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Etiópia vissza akarja kapni Angliától az elrabolt műkincseit

2018.04.17. 17:57

Etiópia vissza akarja kapni Nagy-Britanniától azokat a műkincseket, amelyeket a brit hadsereg 150 éve a győztes makdalai csata után zsákmányolt az országból, írja az MTI. A feljegyzések szerint 12 elefántra és több mint 200 öszvérre volt szükség a kincsek elszállítására.

Az 1868 áprilisában lezajlott csata évfordulójára ebben a hónapban emlékeznek az afrikai országban. Az ütközet után a Robert Napier tábornok vezette győztes angol sereg magával vitte a makdalai könyvtár ősi kéziratainak jelentős részét, amelyek ma a British Museumban vannak, továbbá ékszereket és más felbecsülhetetlen értékű kincseket. 

A csata után II. Tevodrosz etióp császár öngyilkosságot követett el. A britek hétéves fiát, Alemajehu herceget is magukkal vitték Angliába, ahol Viktória királynő kedvence lett, ám nagyon fiatalon, 19 évesen meghalt. A kincsek egy részét egyébként jelenleg éppen a londoni Viktória és Albert Múzeumban meg is lehet tekinteni egy új kiállításon.

Mindent megtesznek

Az etióp kulturális és idegenforgalmi miniszter hétfőn elmondta: minden diplomáciai és jogi lehetőséget felhasználnak arra, hogy visszaszerezzék a kincseket és Alemajehu herceg földi maradványait. Az etióp herceg a windsori Szent György-kápolnában nyugszik, ahol Harry brit herceg és menyasszonya, Meghan Markle május 19-én egybekel.

Etiópia már tíz évvel ezelőtt is próbálkozott a műkincsek visszaszerzésével, de eddig semmilyen előrelépés nem történt az ügyben. Állítólag a  Viktória és Albert Múzeum a visszakövetelt műkincsek közül néhány tárgyat kölcsönadna Etiópiának, de ez nagy felháborodást váltott ki az afrikai országban.