Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nyolcezer rabot engednek ki Mianmarban az újév alkalmából

2018.04.17. 10:28

Több mint nyolcezer fogvatartott szabadulhat ki Mianmarban az ottani újév alkalmából, illetve humanitárius megfontolásból - közölte a mianmari elnöki hivatalra hivatkozva az MTI.

A Politikai Foglyokat Segélyező Szervezet (AAPP) és az állami tévé szerint

a szabadon engedett emberek névsorában 35 politikai fogoly és hatezer olyan ember szerepel, akiket kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt ítéltek el.

Ez az első tömeges amnesztia a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) vezette kormány alatt, amely 2016-ban került a hatalomra Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas politikus irányításával.

Az AAPP szerint idén március végéig mintegy 248 politikai fogoly volt az országban, ebből 54 a börtönbüntetését tölti, 74 börtönben várja perét, míg 120 óvadék ellenében szabadlábon van. A szervezet figyelmeztetett arra is, hogy az elnöki kegyelem ellenére a hatályos törvények értelmében a most szabadulókat további letartóztatási parancs nélkül is bármikor ismét őrizetbe vehetik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?